Ziđin u martu proizveo više od pet hiljada tona bakra u koncentratu

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) proizvela je u martu 5.188 tona bakra u koncentratu, što rekordan proizvodnja od dolaska strateškog partnera u nedašnji Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

Generalni direktor Jian Ximing rekao je da su dobri poslovni rezultati su plod pravilno rukovođenja radom svih ogranaka kompanije u Boru i Majdanpeku.

On je kazao da je primetan pomak u svim aspektima poslovanja uključujući bezbednost i zaštitu životne sredine.

Jian Ximing / Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

„Poboljšanja se, zahvaljujući trudu i radu svih zaposlenih, odnose i na učinke u proizvodnji, pa su marta postignuti i najbolji rezultati u rudarenju od osnivanja zajedničke kompanije.

Prvi put od dolaska Zijina, za mesec dana proizvedeno je preko pet hiljada tona bakra u koncentratu, tačnije 5.188 tona“, rekao je Jian Ximing.

Ruda bakra, otkopavana u martu u tri borska i jednom majdanpečkom rudniku, bila je „teška“ nepunih 1,7 miliona tona, a ukupne iskopine iznosile su preko 8,5 miliona tona, saopštila je kompanija.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Rudari i floteri u „Velikom Krivelju“ dali su prošlog meseca 2.016 tona bakra u koncentratu, njihove kolege iz Majdanpeka 1.823 tone, a doprinos ukupnim učincima iz „Novog Cerova“ „izmeren“ je na 1.003 tone bakra u koncentratu. Dodatnih 300 tona bakra je u martu stiglo iz borske „Jame“.

Od početka godine, rudari Bora i Majdanpeka ostvarili su 25 miliona tona iskopina. U prvom kvartau 2021. uklonjeno je 19,8 miliona tona raskrivke i otkopano 5,2 miliona tona rude. U flotacijama je u istom periodu proizvedeno 15.082 tone bakra u koncentratu.