Ziđin upumpava vodu u Borsko jezero

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) od 6. maja upumpava svežu vodu sa zlotskih izvorišta u Borsko jezero i na taj način vraća sjaj omiljenom kupalištu Borana.

Foto: I. Mitrović / Serbia Zijin Copper

Kada je upumpavanje vode počelo nivo jezera bio tri i po metra ispod tačke preliva, a od tada se dnevno u proseku upumpa 17,5 hiljada kubika vode, pa jezero za dan „poraste“ i do tri centimetra.

„Vodosnabdevanje kompanije nije bilo ugroženo ni pre početka upumpavanja sirove nehlorisane vode u Borsko jezero, pa je važno istaći da je dopunjavanje akumulacije odraz dobre volje menadžmenta i lep gest prema lokalnoj zajednici zbog predstojeće letnje turističke sezone“, kaže rukovodilac Radne jedinice „Vodovod“ pogona „Energana“ Nikola Damnjanović.

Foto: I. Mitrović / Serbia Zijin Copper

On dodaje da je Srbija Ziđin Koper sa javno komunalnim preduzećem „Vodovod“ sklopila ugovor o dopuni akumulacije, ali da ugovorom nije precizirana količina, već samo cena vode po kubiku.

„Ako se zna da nam za proizvodnju treba oko 10 hiljada kubika vode dnevno, a u jezero upumpavamo u proseku 17,5 hiljada kubika na dan, jasno je da je za kompaniju ovo trošak. Ipak, ima se na umu činjenica da je Borsko jezero omiljeno izletište ne samo Borana, već i ljudi iz svih krajeva Srbije, pa su javni interes i domaćinsko ophođenje prema resursima iznad profita“, ističe Damnjanović.

Foto: I. Mitrović / Serbia Zijin Copper

Kada je voda na koti preliva, Borsko jezero zauzima površinu 79 hektara, a zapremina akumulacije je 10,55 miliona kubika. Kažu da u vreme maksimalnog vodostaja u njega staje i do 12 miliona kubnih metara vode, pa na nekim mestima može da bude duboko i do 52 metra.

„Nivo vode je sada nešto ispod tri metra od tačke preliva, pa jezero može da „primi“ još oko dva miliona kubika vode. Ali, nema potrebe puniti ga toliko, jer se onda gubi „plažna“ površina koja je sugrađanima takođe važna“, napominje Damnjanović.

Rukovodilac Radne jedinice „Vodovod“ pri Energani podvlači i to da industrijska postrojenja već mesec dana beleže manju potrošnju vode nego inače, jer metalurgija zbog velikog remonta stoji.