Ziđin: Zaustavljeno curenje kod revizionog otvora jalovišta rudnika Veliki Krivelj

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper (SZC)) saopštila je da je curenje vode kod revizionog otvora jalovišta „nulto polje“ rudnika Veliki Krivelj zaustavljeno u subotu oko 20 sati.

Nadležni u kompaniji su kazali da je odmah pošto je primećeno oticanje vode u kolektor  pokrenula niz mera kako bi se ono što pre zaustavilo, a potencijalne posledice umanjile.

„U popodnevnim satima 24. decembra, nakon što je došlo do curenja kod revizionog otvora jalovišta “nulto polje” rudnika Veliki Krivelj, kompanija je odmah organizovala dolazak projektanta kolektora, nadzornog organa izgradnje i izvođača radova kako bi na licu mesta izvršili uviđaj i konsultacije. Formirana je Komisija za istragu i Rukovodeća grupa za regovanje u hitnim slučajevima. Tokom noći su preduzete hitne mere – zaptivanje pukotina, nizvodno iskopavanje i izgradnja taložnika, smanjenje ispuštanja količine jalovine u „nulto polje“ i povećanje količine povratne vode iz jalovišta „nulto polje“, navedeno je u saopštenju.

Zaptivanje u zoni curenja kod revizionog otvora jalovišta je džakovima peska i geotekstilom uspešno zaustavljeno u subotu oko 20 časova.

„Istragom na licu mesta, usled ozbiljnog oštećenja na mestu curenja, nakon ponovnih razgovora sa projektantom, zaključeno je da je sledeći korak potpuno zaptivanje revizionog otvora“, saopšteno je iz SZC.

U kompaniji zaključuju da je ovakvo hitno postupanje u vanrednim situacijama, pokazalo sposobnost efikasne organizacije Grada Bora i visok profesionalni nivo Sektora za vanredne situacije, čiji su pripadnici bili angažovani u rešavanju ovog incidenta.