ZiJin isplatio SVE obaveze RTB-a po UPPR-u

Kineski ZiJin otplatio je apsolutno sve dugove RTB-a Bor iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća, pa je kompanija u Novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja.

“Strateški partner isplatio je više od 200 miliona dolara maltene u dan i sada se RTB, odnosno ZiJin Bor Copper DOO bez ikakvog ograničenja i tereta, pozicionira na tržištu kao jedan od, verujem, najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Plaćene su, kako je naveo ministar, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije vezano za rudnu rentu i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj. Otplaćen je u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline. Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara.

“Dugovi RTB-a su na današnji dan – nula! A, kada smo, pre pet-šest godina, počeli da se bavimo „Borom“, bili su preko milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju ZiJin koja je, da bi se završio „klouzing“, bila u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para stekla je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor. Kada se zaokruži ceo ciklus koji ZiJin radi u Srbiji, vezano za RTB i za projekat „Čukaru Peki“, a to je nekoliko godina, Srbija će sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi. Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko jedan procenat. Kroz tih nekoliko godina, samo bakar učestvovaće pet odsto u BDP-u države. Zbog svega toga, stojim iza izjave da je partnerstvo sa ZiJinom istorijski važna odluka za Srbiju i moram da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u procesu dolaska do tog partnerstva, počev od ljudi iz RTB-a, ministarstava privrede i rudarstva i Vlade u celini. Ipak, ono što je dalo ključni doprinos i najsnažniji „vetar u leđa“ svemu tome jesu dobri odnosi Srbije i Narodne Republike Kine i, pre svega, lični i prijateljski odnosi između dvojice predsednika – Aleksandra Vučića i Si Đinpinga”, kazao je Aleksandar Antić.

(Kolektiv)