ZiJin isplatio SVE obaveze RTB-a po UPPR-u

7
1796

Kineski ZiJin otplatio je apsolutno sve dugove RTB-a Bor iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća, pa je kompanija u Novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja.

“Strateški partner isplatio je više od 200 miliona dolara maltene u dan i sada se RTB, odnosno ZiJin Bor Copper DOO bez ikakvog ograničenja i tereta, pozicionira na tržištu kao jedan od, verujem, najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Plaćene su, kako je naveo ministar, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije vezano za rudnu rentu i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj. Otplaćen je u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline. Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara.

“Dugovi RTB-a su na današnji dan – nula! A, kada smo, pre pet-šest godina, počeli da se bavimo „Borom“, bili su preko milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju ZiJin koja je, da bi se završio „klouzing“, bila u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para stekla je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor. Kada se zaokruži ceo ciklus koji ZiJin radi u Srbiji, vezano za RTB i za projekat „Čukaru Peki“, a to je nekoliko godina, Srbija će sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi. Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko jedan procenat. Kroz tih nekoliko godina, samo bakar učestvovaće pet odsto u BDP-u države. Zbog svega toga, stojim iza izjave da je partnerstvo sa ZiJinom istorijski važna odluka za Srbiju i moram da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u procesu dolaska do tog partnerstva, počev od ljudi iz RTB-a, ministarstava privrede i rudarstva i Vlade u celini. Ipak, ono što je dalo ključni doprinos i najsnažniji „vetar u leđa“ svemu tome jesu dobri odnosi Srbije i Narodne Republike Kine i, pre svega, lični i prijateljski odnosi između dvojice predsednika – Aleksandra Vučića i Si Đinpinga”, kazao je Aleksandar Antić.

(Kolektiv)

7 KOMENTARA

  1. Da li je ministar Antić normalan i pri svesti. Kinezi su isplatili 200 miliona dolara dugovanja, a nije to sve. RTB Bor duguje mnogo više, bilo je oko milijardu evra i to ostaje na duši, ako je uopšte imaju, Spaskovskom i njegovim mentorima iz vlasti, a biće zapisani na grbači naroda. Čemu služe ove laži iz usta ministra, više niko mu i ne veruje. Neka omoguće Spaskovskom da malo odleži za sve krimogene, i šmucing poslova, kao i njegovim satrapima. Ovo može, samo ako vlasnik Srbije to dozvoli.

  2. RTB Bor, JEL’ TO PROŠLOST?!

    Na žalost ovaj tekst je krejiran iz laboratorije Spaskovskog u vezi opstanka izbrisanog RTB Bor, koja funkcioniše od 1903. godine do sunovrata za vreme Spaskovskog do 2018. godine, na svu,osim, njegove žalosti. Кineski ZiJin otplatio sve dugove RTB Bor, kako to gordo zvuči!? Sve dugove RTB Bor niti su otplaćeni, a otplatiće ih narod Srbije, na žalost njihovu. Gospodo, pre dve godine su otpisana dugovanja od devetsto miliona evra po UPPR, a ostala su dugovanja od milijardu evra. Kinezi su preuzeli 200 miliona evra, ostalo je zacrtano na leđa građana Srbije, znali ili ne isto im se hvata. To što priča ministar Antić pitanje je da li zna šta priča ili priča ono što mu je napisano. RTB Bor je dužan još milijardu evra, znano ili neznano, a sve će to narod platiti, a ne pozlatiti. Sadašnja prodaja imovine Srbije u ime RTB Bor, je otuđenje imovine i bogatstva Srbije i njenom narodu za na vek, a sramota je prodavcu, tj. vlasti Srbije. Sve pronevere znane ili ne znane, ovaj narod ima prirodnu matematiku i zna, po njoj, koliko i kako je opljačkan, a kome to da dokaže. Ima vremena? Citiram: dugovi RTB-a su na današnji dan – nula, misli se na 8. januar 2019. godini! A, sada imamo strateškog partnera, kompaniju ZiJin koja je, da bi se završio „klouzing“, bila u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para stekla je 63 odsto vlasništva u RTB Bor. Кada se zaokruži ceo ciklus koji ZiJin radi u Srbiji, vezano za RTB Bor i za projekat „Čukaru Peki“, a to je nekoliko godina, Srbija će sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi. Polako, nije sve to tako do proizvodnje 250 kt bakra okoziće se Kinezi, a boga mi i mi, mnogo ulaganja i nerazumevanja. Gospodo ne trčite kao ždrebe pred rudom, rekoše stari Balkanci. Do trećeg mesta u Evropi, po proizvodnji i profitu, treba skromno sačekati, prvo i dočekati, kao drugo, draga gospodo.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime