Zima u borskom ZOO vrtu: Životinje zbrinute, zimovnici puni

Zoološki vrt u Boru spremno je dočekao zimski period i prve hladne dane. Neke životinje će od niskih temperatura zaštititi krzno, dok su osetljive vrste smeštene u zimovnike gde će boraviti do proleća. Posetilaca ima, ali mnogo manje nego tokom toplih dana.

Borski Zoo vrt, jedan od četiri u Srbiji,  otvoren 2011. godine dom je brojnim životinjama. Zaposleni u njemu brinu o 70 vrsta životinja i više od 120 jedinki.

Za svoje stanare ZOO vrt je blagovremeno obezbedio dovoljne količine sena, slame i žitarica. Hrane će ove životinje imati za celu zimu, koju su u ZOO vrtu spremno dočekali.

“Senara nam je skroz puna, nabavljeno je sena za ishranu svih naših životinja čak do marta meseca naredne godine. Zaista o svemu vodimo računa i nedozvoljavamo da nas bilo kakve vremenske neprilike iznenade u bilo kom smislu. Silosi sa žitaricama su takođe napunjeni, imamo i dovoljno slame koje korismo kao pokrivku i kao sredsvo koje će pored grejnih tela dodatno ugrejati naše životinje. Ostalu hranu – voće, povrće i meso sukcesivno nabavljamo jednom nedeljno kako bi ove namirnice bile sveže jer upravo takve odgovaraju našim životinjama”, kazala je Slađana Savić, portparol Zoološkog vrta.

Stanari borskog ZOO vrta žive u saglasju sa prirodom jer je ambijent prilagođen njihovom načinu života, a opet i posetiocima koji ga redovno obilaze. Sa prvim zimskim danima životinje menjaju svoj “ritam”. Neke na su na zimu otpornije, druge zahtevaju specijalni tretman.

“One životinje koje su osetljivije na naše klimatske uslove su već smeštene su svojim zimovnicima, konkretno mislim na zebru Marka i kamilu Mašu, mezimicu naših posetioca i svih zaposlenih. Zimovnici imaju ogromnu staklenu galeriju kako bi životinje dobile prirodni svetlost u toku dana i kako bi posetioci hladnim danima mogli da ih vide”, rekla je Savić.

Zoološki vrt  dobio je nove stanovnike – mužjaka sibirskog ovna, dve ženke rakuna i ptice crni ibis koje će posetioci moći na proleće da vide u spoljnim volijerima.

Par merkata koji je bio pozajmljen beogradskom vrtu zbog razmnožavanja, vratio se kući u Bor, posle godinu i po dana.

Bez obzira na zimu, bilo padavina ili ne, skoro sve životinje u ZOO vrtu nastaviće sa svojim uobičajenim aktivnostima, na radost posetioca koji će u zovu prirode moći da ućivaju svakodnevno od 10 do 15 časova po ceni ulaznice koja nije menjana od otvaranja.

Prava prilika da po ceni od 100 dinara i besplatno za decu do 12 godina starosti nauče nešto više i o životu stanara borskog ZOO vrta u prirodnom okruženju i u zimskim uslovima u ovo vreme kada epidemija virusa korona ne prepoznaje mnoge aktivnosti.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.