Živković pisala Republičkom javnom tužilaštvu o Ugovoru o strateškom partnerstvu u RTB-u

Predsednica odbora Stranke Slobode i Pravde u Boru, Irena Živković, poslala je pismo Republičkom javnom tužilaštvu i Zagorki Dolovac, u kome navodi delove Ugovora o strateškom partnerstvu u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor za koje veruje da su sporni i da mogu biti označeni kao krivično delo.

Živković ukazuje da treba obratiti pažnju na deo ugovora u kome država Srbija daje garancije „da Društvo ne bude sankcionisano ili novčano kažnjeno zbog neusklađenosti sa standardima zaštite životne sredine“, uz uslov da „proizvodnja katode bakra iz sopstvenih resursa dostigne 80 000 tona godišnje u bilo kom trenutku pre četvrte godišnjice od datuma zatvaranja transakcije i proizvodnja katode bakra iz sopstvenih resursa dostigne 120 000 tona u bilo kom trenutku pre sedme godišnjice od datuma zatvaranja transakcije“.

Predsednica GO SSP u Boru smatra spornim i deo ugovora u kome se kaže: „Strateški partner će zameniti zaposlene kojima je prestao radni odnos zapošljavanjem novih zaposlenih u istom broju. Strateški partner će tražiti od RS puno razumevanje i podršku pri zapošljavanju kineskih ili inostranih državljana. RS potvrđuje da će uložiti najveće napore da pomogne Društvu i Strateškom partneru da pribave sve dostupne subvencije u skladu sa važećim propisima za zapošljavanje novih zaposlenih.“

U prilogu pisma Živković je dodala i krivičnu prijavu, podnetu 28.11.2019. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru, protiv direktora kompanije Zijin Copper Bor, bivšeg ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana i gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića.

„Svu pomenutu dokumentaciju Vam ne šaljem zato što verujem da ćete reagovati u skladu sa zakonima već zato što verujem da će država Srbija uskoro imati slobodno pravosuđe i ne želim da Vam ostavim mogućnost da izgovorite „Nismo znali““, napisala je Živković.