Živković pisala Republičkom javnom tužilaštvu o Ugovoru o strateškom partnerstvu u RTB-u

8
3935

Predsednica odbora Stranke Slobode i Pravde u Boru, Irena Živković, poslala je pismo Republičkom javnom tužilaštvu i Zagorki Dolovac, u kome navodi delove Ugovora o strateškom partnerstvu u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor za koje veruje da su sporni i da mogu biti označeni kao krivično delo.

Živković ukazuje da treba obratiti pažnju na deo ugovora u kome država Srbija daje garancije “da Društvo ne bude sankcionisano ili novčano kažnjeno zbog neusklađenosti sa standardima zaštite životne sredine”, uz uslov da “proizvodnja katode bakra iz sopstvenih resursa dostigne 80 000 tona godišnje u bilo kom trenutku pre četvrte godišnjice od datuma zatvaranja transakcije i proizvodnja katode bakra iz sopstvenih resursa dostigne 120 000 tona u bilo kom trenutku pre sedme godišnjice od datuma zatvaranja transakcije”.

Predsednica GO SSP u Boru smatra spornim i deo ugovora u kome se kaže: “Strateški partner će zameniti zaposlene kojima je prestao radni odnos zapošljavanjem novih zaposlenih u istom broju. Strateški partner će tražiti od RS puno razumevanje i podršku pri zapošljavanju kineskih ili inostranih državljana. RS potvrđuje da će uložiti najveće napore da pomogne Društvu i Strateškom partneru da pribave sve dostupne subvencije u skladu sa važećim propisima za zapošljavanje novih zaposlenih.”

U prilogu pisma Živković je dodala i krivičnu prijavu, podnetu 28.11.2019. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru, protiv direktora kompanije Zijin Copper Bor, bivšeg ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana i gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića.

“Svu pomenutu dokumentaciju Vam ne šaljem zato što verujem da ćete reagovati u skladu sa zakonima već zato što verujem da će država Srbija uskoro imati slobodno pravosuđe i ne želim da Vam ostavim mogućnost da izgovorite “Nismo znali””, napisala je Živković.8 KOMENTARA

  1. Naravno da ce da dovedu svoje radnike kad su nasi navikli na samopuravljanje i fusarisanje na poslu.
    To nije nista losija odluka od odluke sindikata da se u Rtb zaposljavaju samo deca radnika iz Rtb-a.
    I znas sta Irena kazi Djilasu da znamo sta on hoce sa tim eksperimentom drzavnog kapitalizma.Hoce da mi radimo a on da bude kapitalac.
    A to je mnogo mnogo losije od ovog privatnog familijarnog socijalizma koji smo do sada imali.
    Takvi zuti politikanti nikada nece doci na vlast jer se narod dobro ( na svojoj kozi je osetio) seca , sta znaci i sta nam je doneo peti oktobar.
    Demokratske tajkune i poplavu siromastva.
    Da ima tih sudova koje pominjes odavno bi akteri umesani u taj puc i unistenje Srbije trunuli u zatvoru bez icega.

  2. Ako bre botu podji odmah u Kinu po tvoju kosku…
    daleko je…😉
    I povedi i tog vaseg Djlasa kad vec bez njega toliko ne mozete…
    Ako ti tvoj Veliki Gazda dozvoli …jer bez njega izgleda stvarno ne mozete.
    Koga briga za Djilasa..
    Nego.. da li je OVO sto ovde pise … i sto cita gluvonemi hor od 32 .000 ljudi …
    tacno ?

  3. alo botovi sns pa i vicete da ostanete.bez posla,kod tih kineza sta mislite da knjizica sns da vam cuva poso..poltroni i ulizice ako vam se svidjaju ti prljavi kinezi vidite ih kuci..i nista nje losa rekla sve to stoji u tom robovskom ugovoru sto je potpisala li lopovska vlada srbije…ako smeju da objave komentar

  4. alo botovi sns pa i vicete da ostanete.bez posla,kod tih kineza sta mislite da knjizica sns da vam cuva poso..poltroni i ulizice ako vam se svidjaju ti prljavi kinezi vidite ih kuci..i nista nje losa rekla sve to stoji u tom robovskom ugovoru sto je potpisala li lopovska vlada srbije…ako smeju da objave komentar

  5. Idi,zeno,radi nesto u zivotu.Mani da izmisljas neke gluposti koga nikog zivog ne zanimaju.Srbija je puna dokonih i neradnika kao sto si ti.

  6. Alo..nebitno KO je objavio …..Bitno SAMO je STA PISE u ugovoru.
    Da li je ovo sto ovde pise tacno…?
    Dzabe buka i galama…. 😉

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime