Živković: Prekršajni nalozi zbog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju predstavljaju ciljano uznemiravanje i zastrašivanje

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Boru (SSP) održao je konferenciju za medije na kojoj se govorilo o prekršajnim nalozima zbog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju koji su pristigli pojedinim liderima udruženja i stranaka u Boru.

Predsednica Gradskog odbora SSP u Boru, Irena Živković najpre je objasnila da „subotnji protesti jesu potekli sa republičkog nivoa i Bor se jeste priključio ostalim gradovima koji su pokrenuli te proteste, međutim, Bor se od prvog protesta odvojio svojim zahtevima u odnosu na ostale gradove”.

„Građani Bora su imali lokalne zahteve. Prvi zahtev je bio da državne institucije rade svoj  posao, drugi da se smanji zagađenje u gradu i treći da se meštanima sela Krivelj i Oštrelj kaže istina o njihovom preseljenju. To su bili zahtevi na oba protesta građana u okviru kojih se desila i blokada saobraćaja na kružnom toku na četvrtom kilometru”, kaže Živković.

Ona je dodala da su „svi učesnici protesta bili upravo to, a ne učesnici u saobraćaju koji su ugrožavali saobraćaj, a na proteste je poslat određen broj ljudi koji su trebali da izazovu incidente, i samo smirenošću i prisebnošću učesnika protesta do toga nije došlo”.

„Ja lično i Stranka slobode i pravde u Boru, prekršajne naloge koji su pristigli pojedinim učesnicima protesta, shvatamo kao ciljano uznemiravanje, zastrašivanje i targetiranje, jer su oni poslati pojednicima koji su predsednici određenih organizacija u gradu koje su podržale te građanske proteste. Ja sam takođe jedna od tih ljudi, dobila sam dve kazne. Obe idu na Prekršajni sud u Boru, na oba naloga je stavljen prigovor. Prilikom pisanja prve kazne, pošto nisam legitimisana na protestu, da bi se utvrdio moj identitet, izneli su da je dokazni materijal obezbeđen tako što je forenzički tehničar uradio analizu, kao da je u pitanju kriminalno delo, i ustanovio da sam ja tamo bila prisutna. Na drugom nalogu piše da je  moje prisustvo na protestu ustanovljeno „neposrednim osmatranjem službenih lica” i navedena su njihova imena. Neko iz vlasti je dao naređenje policiji da na tim nalozima stoji „neposrednim osmatranjem”. To znači da kada Prekršajni sud to bude stavio u proces, u toj sudnici ćemo se naći moja tri sugrađana, koja su po službenoj dužnosti policajci, i morati da upere prstom u mene i da me identifikuju”, naglašava Živković.