Živković: Restrikcije vode za Kriveljane, dok rudnik nesmetano radi

U obraćanju javnosti, Irena Živković, narodna poslanica i predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Boru, izrazila je zabrinutost zbog najavljenih restrikcija vode za selo Krivelj kod Bora.

Prema njenim rečima, meštani ovog sela suočavaju se sa ozbiljnim problemima zbog stalnih miniranja i pritisaka da po nižim cenama prodaju svoja imanja.

„Kao što je pre nekoliko godina bilo rečeno za Zlotsku reku, koja je ‘presušila’ zbog preusmeravanja za potrebe kompanije Zijin, sada se kao razlog za smanjenje količine vode navodi suša izvorišta Banjica, sa kojeg se selo snabdeva vodom,“ rekla je poslanica.

Ističući da je vodovodni sistem izgradilo selo Krivelj uz pomoć nekadašnjeg RTB-a i lično angažovanje svih meštana, ona je dodala da su na ove vodovodne cevi još tada priključeni i pogoni u Krivelju – flotacija i površinski kop.

„Svo ovo vreme nije bilo ‘suše’, izdašnost izvorišta Banjica nije smanjena zbog suše, već usled stalnog miniranja i povećane potrošnje vode za rad flotacije,“ kaže ona.

Takođe, Živković je izrazila zabrinutost zbog, kako kaže, nekontrolisanog širenja kineskih naselja na ovom području, koja se priključuju na postojeću vodovodnu mrežu bez dodatnih ulaganja.

„Zahtevamo od gradskih vlasti i JKP Vodovod da javno objave spisak svih korisnika izvorišta Banjica, kao i da pruže informaciju da li će restrikcije vode važiti i za kompaniju Zijin i za novoizgrađena naselja, ili su meštani sela Krivelj i ovog puta kolateralna šteta,“ poručila je Živković.

Ona je na kraju svog obraćanja postavila pitanje da li su meštani sela Krivelj i ovog puta kolateralna šteta i da li je ovo poruka da treba da napuste svoja imanja, sugerišući da država Srbija možda ne stoji uz njih.