Živković: Toplana i gradska vlast se „igraju dobrog i lošeg policajca“

Predstojeća sednica Skupštine grada Bora donosi na dnevni red jednu od najbitnijih tačaka – poskupljenje svih komunalnih usluga za 30%. O ovome je na današnjoj konferenciji za medije govorila je Irene Živković, odbornica i Narodna poslanica iz Stranke slobode i pravde.

U svom obraćanju, Živković je istakla da se rukovodstvo Toplane i gradska vlast „igraju dobrog i lošeg policajca“, dok suština ostaje skrivena od građana. Ona je naglasila da se poskupljenjem Borani nalaze u situaciji duplog opterećenja, budući da će biti pogođeni povećanjem cene grejanja i dodatnim troškovima koji će snositi iz gradskog budžeta.

Toplana, kako je naglasila Živković, predstavlja lošeg policajca u ovoj predstavi, tražeći povećanje cene grejanja sa trenutnih 106,39 dinara na 249,27 dinara po metru kvadratnom za stambene prostore. S druge strane, gradska vlast, predstavljena kao dobar policajac, insistira na poskupljenju od 30%, tvrdeći da je to još uvek niže u poređenju sa okolnim gradovima.

„Nakon preko dve milijarde datih iz budzeta građana Toplani preko subvencija, nakon 300 miliona kreditnog zaduženja kod Poslovne banke Javnog stambenog za Toplanu, nakon što se prešlo na gas uz najavu da će to biti mnogo jeftinija varijanta, nakon izuzetno tople zime i nakon što ni u tako toploj zimi grejanje nije bilo zadovoljavajuće, nekom je zafalilo još 30%. Kome je zafalilo još 30% po domaćinstvu svih građana Bora?“, upitala je Živković.

Ona je podržala najavljeni protest građana protiv poskupljenja komunalnih usluga i predložila da vlast razmotri model koji postoji u nekim gradovima po kome se fiksni deo (grejna površina) naplaćuje tokom cele godine, a varijabilni deo (potrošnja) samo u toku grejne sezone.