Živković: U istočnoj Srbiji nema Sigurnih kuća, prošle godine u proseku na svake dve nedelje ubijena po jedna žena

U istočnoj Srbiji ne postoji nijedna Sigurna kuća i jasno je da je to zato što to nije profitabilan projekat, izjavila je narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković, ukazavši da je tokom prošle godine na svake dve nedelje ubijena po jedna žena.

Ona je u pisanoj izjavi istakla da SSP već dve godine predlaže da Bor, kao grad sa najvećim budžetom, bude nosilac projekta regionalne Sigurne kuće, ali „trenutna vlast smatra da su bitniji stadioni i akva parkovi“ jer se na njima zarađuje.

Govoreći o slučaju dva femicida u Beočinu, Živković je ukazala da nema sistemske podrške ni zaštite porodice i da je dokaz tometo što institucije nisu na vreme i adekvatno reagovale iako je ubica ranije bio prijavljen za porodično nasilje.

Prema njenom viđenju, neophodno je uvođenje sistema u kome centri za socijalni rad više neće biti samo „glasačka mašinerija koja ucenjuje najugroženije“, već institucija koja štiti najugroženije.

Živković je ukazala na problem manjka saocijalnih radnika i objasnila da u sistemu socijalne zaštite nedostaje oko 1.700 radnika.

„Država je jaka onoliko koliko može da brine o svojim najslabijima“, zaključila je Živković.

(FoNet)