Živković: Vučić došao u Bor da pruži podršku i zaštitu svojim kineskim prijateljima

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Boru Irena Živković uputila je saopštenje povodom dolaska predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na ceremoniju početka rada rudnika bakra i zlata „Čukaru Peki“.

Živković je obraćajući se predsedniku ocenila da je on danas došao u Bor da „pohvali svoje kineske prijatelje i da im obeća da će u trovanju Borana imati podršku i zaštitu“.

Ona je podsetila da se u studiji „Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji“ Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut navodi: „Znatno veći rizik u umiranju u Boru: rak bronha, pluća, jetre, pankreasa, melanoma, mokraćne bešike, mijeloidne leukemije“.

„Došli ste danas, Predsedniče, u Bor da se nasmejete u lice Boranima nad kojim se vrši zločin i čije živote ova vlast bukvalno žrtvuje zarad političkog rejtinga i ogromnog novca koji vi i vaši saradnici zarađujete na našoj muci“, poručila je Živković.

Ona je podsetila i na zakonom dozvoljene vrednosti zagađenja vazduha, koje su u Boru višestruko povišene.

„Zakon kaže da se u satnim vrednostima ne sme prekoračiti 350 mikrograma sumpordioksida po metru kubnom vazduha više od 24 puta u jednoj kalendarskoj godini. U Boru se samo u prvih devet meseci 2021. godine meri višestruko prekoračenje u čak 124 puta.
Zakon kaže da se u dnevnim vrednostima ne sme prekoračiti 125 mikrograma sumpordioksida po metru kubnom vazduha više od 3 puta u jednoj kalendarskoj godini. U Boru samo u prvih devet meseci merimo višestruko prekoračenje u čak 24 puta.
Kada govorimo o koncentraciji teških metala (arsena, kadmijuma, olova, žive), prekoračenja su i do 200 puta“, navodi se u saopštenju SSP-a.

Živković se osvrnula i na poziv predsednika Vučića da se građani koji su se odselili vrate u Bor i istočnu Srbiju i zapitala se gde da se vrate?

„Na zemlju koja više nije naša? Na zemlju na kojoj nemaju nikakva ljudska prava? Na zemlju koja umire“, pita Živković.