Zlatne polaznice Etno radionice ostvarile izuzetan uspeh na internacionalnom festivalu etno muzike

Na devetnaestom internacionalnom onlajn festivalu „DONNE IN MUSICA 2022” u kategoriji etno muzike, mlade i talentovane polaznice Etno radionice iz Bora, osvojile su četiri nagrade od kojih su tri prva i jedno drugo mesto.

Foto: Centar za kulturu Bor

Ove godine je Etno radionica iz Bora prvi put predstavila na prestižnom internacionalnom festivalu „DONNE IN MUSICA 2022”. U kategoriji etno muzike prvu nagradu osvojila je grupa „Đurđevak” sa čak 99 poena izvođenjem groktalice „Igra moja okićeno jagnje”.

U istoj kategoriji, kao solista, četrnaestogodišnja Natalija Božić, učenica osmog razreda Osnovne škole „3. oktobar” na ovom festivalu zauzela je prvo mesto, osvojivši 99 poena, a izvela je svatovsku pesmu „Janu majka na daleko ženi”.

Foto: Centar za kulturu Bor

„Treniram rukomet i idem na etno hor. Etno pevanjem se bavim od 2019. godine. Pripremala sam se punom parom za festival jer mi je ovo zaista bilo važno. Jako sam zadovoljna i srećna i veoma uzbuđena. Drago mi je što sam učestvovala i ostvarila sjajne rezultate. Veliku zahvalnost dugujem svojoj nastavnici Tamari Glišić jer, da nije bilo nje, ne bih stigla do ovde”, kaže Natalija.

Natalija je učestvovala na republičkom takmičenju „Frankofonija” u Nišu, prošle godine je, na republičkom takmičenju u Beogradu, osvojila prvo mesto i laureat, a nedavno je osvojila prvo mesto u Zlotu na manifestaciji „Miholjski susreti sela” kao najbolji izvođač.

Prvo mesto na festivalu osvojila je i šesnaestogodišnja Nađa Kozić, učenica prve godine Gimnazije „Bora Stanković”, izvođenjem numere iz centralne Srbije „Ide Mile”.

Foto: centar za kulturu Bor

„Članica sam etno radionice „Đrđevak” pri Centru za kulturu u Boru, pevam u crkvenom horu Svetog Georgija u Boru i članica sam vizantijskog hora „Sveti Haralapmije” koji takođe drži nastavnica Tamara. Završila sam osnovnu muzičku školu, a etno pevanjem se bavim od 2018. godine. Zajedno sa ostalim članicama i nastavnicom Tamarom vredno smo radile i pripremale se za takmičenje, ali moram da priznam da ovakav uspeh nisam očekivala, iako sam ga u srcu priželjkivala. Pevanje i, uopšte muzika, je moja velika ljubav i volela bih da se time u životu i profesionalno bavim. Ali svakako, idemo korak po korak jer do cilja uvek ima mnogo stepenica. U krajnjem slučaju, to će mi sigurno biti hobi”, ističe Nađa.

Nađa je tri puta učestvovala na republičkom takmičenju u etno pevanju.

„Osvojila sam drugo mesto u solo izvođenju pesme „Oj ružice, ružo rumena” 2019. godine, zatim 2020. prvo mesto u izvođenju grupne pesme „Karavilje lale” i 2021. prvo mesto sa osvojenih 100 poena za izvođenje pesme „Opadaj lišće”, objašnjava Nađa.

Drugo mesto, sa osvojenih 94 poena pripalo je petnaestogodišnjoj Anđeliji Čerkasov, učenici Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac” u Negotinu, koja je izvodila numeru iz Severne Makedonije „Da sam bistra voda”.

Foto: Centar za kulturu Bor

„Sviram violinu, klavir, ali moj omiljeni hobi je pevanje. Volim i da slikam i sve što je vezano za umetnost. Član sam Etno sastava „Đurđevak” od osnivanja 2014. godine. Ovo je najveće takmičenje na kojem sam do sada učestvovala, ali bilo je potrebno mnogo mukotrpnog rada da se spremimo. Veoma sam zadovoljna postignutim uspehom koji za mene predstavlja podsticaj za postizanjem još većih uspeha. Mnogo mi znači i zbog upisa na Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu na smer etnomuzikologija, jer ovakvi rezultati donose mnogo bodova pri upisu”, naglašava Natalija.

Na republičkom takmičenju u Beogradu Natalija je u poslednje četiri godine tri puta osvojila prvo mesto i jedanput drugo mesto

Velike zasluge za ostvarene rezultate, svakako pripadaju osnivaču i dirigentu Etno radionice, Tamari Glišić koja ulaže nesebičan trud i rad da talentovane učenice predstavi i van granica naše zemlje.