Zlatne rezerve Srbije 17 tona

3
124

Najveće rezerve zlata među zemljama na Balkanu imaju Grčka i Bugarska, dok je Srbija sa 17 tona na trećem mestu. Najoskudnije zlatne rezerve na listi od sto zemalja ima Albanija.

Borsko zlato
Borsko zlato / Foto: Gorica Tončev Vasilić

Svetski savet za zlato izdao je izveštaj za avgust 2014 po kome najveće svetske rezerve zlata imaju Sjedinjene američke države 8.133,5 tona, zatim Nemačka 3.384,2 tone, iza koje je Međunarodni monetarni fond sa 2.814 tona. Italija ima 2.451,8 tona, Francuska 2.435,4 tone, iza koje slede Rusija sa 1.094,7 i Kina sa 1.054,1 tonu zlata.

Od država u okruženju Grčka u rezervi ima 112,3 tone zlatnih poluga, sledi Rumunija sa 103,7 i Bugarska sa 40 tona.

Među bivšim Jugoslovenskim zemljama najbogatija zlatom je Srbija sa 17 tona, Makedonija ima 6,8 tona zlatnih rezervi, zatim sledi Slovenija sa 3,2 tone ispred Bosne i Hercegovine koja ima tri tone.

Na poslednjem stotom mestu je Albanija sa 1,6 tona zlata.

Hrvatska i Crna Gora nisu na listi od sto 100 rangiranih zemalja.

RTB Bor jedini domaći proizvođač zlata

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor je jedini domaći proizvođač, a samim tim i najveći isporučilac zlata Narodnoj banci Srbije (NBS). Zlato isporučeno NBS postaje državna zlatna rezerva čiji se deo čuva u inostranstvu.

Izlavanju zlatne poluge čistoće 99,99 procenata, kakva se u Boru proizvodi, prethodi niz rudarsko-metalurško-hemijskih procesa. U borskoj zlatari se proizvode i drugi plemeni metali poput srebra, platine i paladijuma.

(Tanjug/WGC/Bor030)

3 KOMENTARA

  1. Ovi zabari su i definitivno najveci smekeri i igracin na svetu…Pogledajte gde su na listi….Prava familija ZLATANOVIC- PUNISIC

  2. Nasa pozicija na listi ne sme sa nas rasplace…to je samo nasa specijalna ekonomska strategija ….Videcete sta ce se desiti za 3 meseca i 45 dana…NE ZNAJU ONI NA KOGA SU SE NAMERILI..SA KIM SE KACE….Pojma oni nemaju sta se sve… i koliko zlata…. pronalazi u i oko Bora… na svakih, u proseku, tri sata i 147 minuta… Kod OSTRELJA , u ULICI ALBANSKIH SPOMENICA BROJ 7,BROJ 234 I BROJ 2….KOD AERODROMA U ZAGUBICI….DOLE NA MALOM STADIONU IZA SEVERNOG GOLA ZA RUKOMET ,U ZLATARI KOD PIJACE…U ZOLOSKOM VRTU LEVO OD LAVA ….U KAFANI KOD CIRE… ALI I KOD MOG DRUGA VASE FAKIRA….. u dnevnoj sobi na komodi sa leve strane od vrata,kome je ,kako cujem OD MOG KUMA MECIJA, KOJI JE UVEK DOBRO INFORMISAN…., tazbina kupila zlatan sat za 32,5 godine odlicnog uspeha i primernog vladanja u braku….Na cemu mu i ovom prilikom NAJSRDACNIJE cestitam….Dakle nema NIKAKVE brige…Jaci smo od sudbine…I BICE CISTO NEBO NAD BOROM..

  3. Veliko izvinjnje cenjenim citaocim BORSKOG PROZORA U CIVILIZACIJU 21.VEKA-PORTALA BORO3O,a posebno ZLOCANIMA….Zaboravio sam da navedem i ogromno nalaziste zlata na 17 km magistralnog puta ZLOT-VRNJACKA BANJA kod treceg duda od pojate baba Ruze BARBULOVIC-jOVIC rodjene Cunculanovic…Kao i najmanje 242 TONE zlata poslednjih i LAGENDARNIH hajduka u 20.veku,Ivana Barbulovica,Pavla Dokica i mladog ,u narodnoj pesmi opevanog,JORGOVANA, koji su svoje blago sakrili u martu 1937. u vodenici na starog MOSU PAJKE 400 m uzbrdo i nizvodno od TANDE PREMA GORNJANU…Za nase starije hajduka od 14. do prve sedmine 20.veka ne znam gde su sakrili nase zlatne resurse. Takodje mi moj kum Meci javlja da je gospodja Nena jos pre 2,3 meseca striktno nalozila mom dragom drugu i velikoj legendi Vasi ,koji je kad sam bio klinac pazio, da zajedno prethodno pomenutim Mecijem, ne dobijem potpuno zasluzene batine od starijih ,pametnijih i jacih, zato sto im diramo njihive devojcice….da odnese komoduu podrum, i na to mesto stavila novi trosed koji je kupila u Zajecaru.Tako da sada,ali smo trenutno, ne znam gde je Valetov prethodno pomenuti zlatni sat koji je dobio od tazbine koji je bio na pomenutoj komodi pre enterijerske intervencije postovane gospodja Nene. ALI TO JE SAMO TRENUTNO jer smo ,uz znanje nadleznih borskih institucija ,moj kum Meci i ja, vec preduzeli niz aktivnosti da udjemo u trag ovom nasem zlatnom resursu….pa treba biti opusten i nema nikakvog razloga za brigu posto…. nam niko nista ne moze jer smo jaci od sudbine …tako da ce NEBO NAD BOROM BITI CISTO.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime