Zlato iz Bora vrhunskog kvaliteta

0
35

Zlatne poluge koje se izlivaju u Rudarsko topioničarskom basenu Bor vrhunskog su kvaliteta, a procenat čistoće zlata je 99,99 odsto.

Borsko zlato
photo: Gorica Tončev Vasilić

Prvi put od kada se zlato proizvodi u Boru, danas je dozvoljeno novinarima da posete ovu fabriku.

Sakrivena u srcu rudarskotopionicarskog basena Bor i daleko od očiju javnosti nalazi se fabrika za proizvodnju zlata, koju su danas prvi put od osnivanja 1969. godine posetili novinari.

Iako čitav proces proizvodnje razumljivo nije bio dozvoljen za snimanje, postupak dobijanja zlata i ostalih plemenitih metala počinje izdvajanjem istih iz anodnog mulja. Zatim sledi prerada u topionici, i na kraju izlivanje u kalupe, a sve to pirometalurškom tehnologijom.

Finalni proizvod su zlatne poluge. Svaka poluga teška je 12,5 kilograma i njena trenutna vrednost na svetskom tržištu je 750.000 dolara.

Zlato se u Borskom kombinatu proizvodi gotovo od osnivanja samog rudnika, i ova kompanija je najveći snabdevač Narodne banke Srbije ovim plemenitim metalom.

Jedna zlatna poluga mogla bi da reši sve finansijske probleme prosečne srpske porodice i to na duži rok. Zbog toga u RTB-u, kako to zovu, nude nepristojnu ponudu. Svako ko uspe sa dva prsta da podigne polugu sa postolja ima pravo i da je odnese kući. To se iz razumljivih razloga do sada nikada nije dogodilo.

(B92)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime