Zoltan Dani, koji je srušio „nevidljivi” avion tokom NATO agresije, posetio je Bor

Penzionisani pukovnik protiv-vazdušne odbrane Vojske Jugoslavije, Zoltan Dani, koji je komandovao jedinicom „3. divizion 250. raketne PVO brigade”, posetio je Bor i objasnio kako je njegov divizion tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, u noći 27. marta 1999. godine srušio „nevidljivi” avion Američkog ratnog vazduhoplovstva F-117A „Noćni jastreb” u ataru sremskog sela Buđanovci.

Zoltan Dani, koji je i kandidat za narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije ispred koalicije Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i „Zeleni Srbije” na listi „Ivica Dačić – premijer Srbije” građanima Bora predstavio je kako je funkcionisala odbrana Vojske Jugoslavije, a podrobno je objasnio kako je njegov divizion srušio „nevidljivi” avion Američkog ratnog vazduhoplovstva F-117A.

„Jedino je naša jedinica ostala cela za sve vreme koliko je rat trajao, upravo zato što smo znali da se borimo protiv njih. Kod nas niko nije poginuo, niko stradao nije. Preko 100 hiljada kilometara smo prešli u noćnim uslovima”, ističe Dani.

On je dodao da je dokumentarnim filmom „Drugi susret”, u kojem se posle 12 godina od rušenja F-117A ponovo sreću pilot srušenog aviona Američkog ratnog vazduhoplovstva Dejl Zelko i raketaš Zoltan Dani, želeo da pokaže da je srpski narod i humaniji i pozitivniji nego što su agresori ikad bili.

„Pristao sam da snimimo taj film, ali sam zahtevao da govori o kompromisu, razumevanju, o miru u svetu i o porodici koja je osnovna ćelija društva. Da im na taj način pokažemo ko smo mi u stvari”, naglašava Dani.

On je dodao da sa svojim drugovima svake godine od 24. marta do 78-og dana bombardovanja gleda da se sretnu sa narodom, da pričaju o NATO bombardovanju SR Jugoslavije, da se, kako kaže, to ne zaboravi, bar dok su živi.