Zorana Mihajlović: Bor primer celoj Srbiji!

Borsku opštinu danas je posetila potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i tom prilikom izrazila zadovoljstvo postignutim uspesima naše lokalne samouprave u oblastima infrastrukture, ozakonjenja objekata i Zakona o stanovanju.

Predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić rekao je da je sa ministarkom prvenstveno razgovarao o budućnosti naše opštine, ali i onome što je lokalna samouprava, zahvaljujući Vladi Republike Srbije već učinila, a to se odnosi na podizanje nivoa kvaliteta života.

„Mi smo u 2017. godini iz budžeta opštine izdvojili 240 miliona dinara za uređenje i asfaltiranje lokalnih seoskih i gradskih puteva i jedni smo od retkih u Srbiji koji su uspeli da po glavi stanovnika izdvoje najviše sredstava. Kada je u pitanju putna infrastruktura, izdvojena su ozbiljna finansijska sredstva za uređenje atarskih puteva i to je za nas jedna velika prednost. Usvojili smo i primenili Zakon o stanovanju, ali smo veoma uspešni u onom delu koji se odnosi na Zakon o ozakonjenju. Za nas je velika čast i zadovoljstvo što smo pokazali da smo u službi naših sugrađana i siguran sam da ćemo u narednom periodu nastaviti da radimo ovim intenzitetom“, izjavio je ovom prilikom Milikić.

Potpredsednica Vlade RS i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je sa državnim sekretarima, pomoćnicima i direktorima preduzeća „Putevi Srbije“, „Železnica Srbije“, Republičkog geodetskog zavoda i Građevinske direkcije Srbije obišla borsku opštinu.

Nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, na konferenciji za štampu, naglasila je da sve ono što opština radi u oblasti ozakonjenja, izdavanja građevinkih dozvola, Zakona o stanovanju jeste dobar primer ne samo u ovom okrugu, već i u čitavoj Srbiji.

„Bor je u prvih deset opština u Republici Srbiji po procentu ozakonjenja, koji je jedna vrsta nacionalnog projekta. Mislim da smo danas u svim oblastima uspeli da napravimo jedan zajednički dogovor, a on uključuje nova ulaganja koja se tiču puteva, putne infrastrukture, ulaza u Bor koji će se raditi u 2018. godini. Vlada Republike Srbije je, zajednom sa JP „Putevi Srbije“, u prethodne tri godine uložila 1,5 milijardu dinara, a oko pola milijarde će ove godine biti uloženo u putnu infrastrukturu“, dodala je ministarka Mihajlović.

Kako je navela Zorana Mihajlović, Bor ne treba da se razvija samo u industrijskom smislu, već je razvoj turizma veoma bitan za ovaj kraj, pa će se Ministarstvo građevine, zajedno sa samom opštinom, još više potruditi u toj oblasti.

S obzirom da je u jeku izborna kampanja, ministarka je izjavila da se nada da su građani Bora uvideli da postoji energija i snaga u jednoj lokalnoj samoupravi koja ima tačne planove i načine kako da se oni realizuju.

„Danas je pored predsednika lokalne samouprave stajao čitav tim sačinjen od njegovih saradnika, što inače nije slučaj, a oni su izašli sa spremnim pitanjima, sa rezultatima i predlozima kako se stvari rešavaju i ja mogu samo da im čestitam na svemu što su dosad uradili“, dodala je Mihajlovićeva.

Starački dom na starom selištu uskoro počinje sa radom?

Jedna o tema današnjeg razgovora uoči posete ministarke Mihajlović bila je i pitanje Gerontološkog centra u Boru koji je sa radom trebalo da počne prošle godine.

„Mogu reći da je nađeno kompletno rešenje za konačno otvaranje doma za stara lica, a plan opštine je da se u naredne dve do tri nedelje prvi stanari već usele“, dodala je ona.

Ovom prilikom ministarka je svečano uručila 12 rešenja o ozakonjenju objekata građanima Bora.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dodala je Zorana Mihajlović, će i u narednom periodu pružati podršku svim lokalnim samoupravama kojima je potrebna, u cilju efikasnijeg sprovođenja procesa ozakonjenja.