Zorana Mihajlović u Zaječaru o regionalnoj deponiji

Ministarka energetike i potpredsednica Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa lokalnim vlastima u Zaječaru o razvojnim projektima u tom delu Srbije, među kojima su izgradnja regionalne deponije Halovo i mini-hidroelektrane.

zorana-mihajlovic

Na prezentaciji ta dva projekta predstavnici gradske vlasti su naveli da je projektna dokumentacija za regionalnu deponiju Halovo uglavnom završena, i da predstoji formiranje preduzeća za upravljanje deponijom, usaglašavanje Plana upravljanja otpadom sa postojećom zakonskom regulativom, a potom i otkupljivanje zemljišta i izdavanje dozvole za gradnju.

Puštanjem u rad ove deponije, vredne 28,4 miliona evra, biće omogućeno gašenje više lokalnih deponija i tretiranje otpada u skladu sa evropskim standardima.

Kada je reč o iskorišćavanju energetskih potencijala u zaječarskom kraju, gde danas radi jedna hidroelektrana iz 1909. godine, u planu je izgradnja mini hidroelektrana na tri lokacije, ukupne snage oko 5.400 kilovata.

Ministarka Mihajlović će, tokom dana, obići fabriku „Naka“, u kojoj se postavlja linija za proizvodnju peleta, i gradsku toplanu, a potom će se sastati sa lokalnim funkcionerima SNS i razgovarati sa građanima Zaječara.

(Tanjug)