Zvanično prestala proizvodnja u staroj topionici

Danas, na Međunarodni dan čistog vazuha, zvanično je prestala proizvodnja u staroj topionici Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB). Tehnološki proces se sada izvodi u potpunosti u novoj fleš peći koja je daleko manji zagađivač.

blagoje-spaskovski-nova-topionica

„Na svetski dan čistog vazduha mi definitivno punim kapacitetom radimo u novoj topionici, stara topionica koja je pretapala hladan materijal je zaustavljena. Zavšen je ekonomski i ekološki projekat države Srbije. Zahvalio bih se pre svega Vladi Srbije za sve što je učinila za Bor i RTB, zahvaljujem se graditeljima, radnim ljudima Topionice i rafinacije, menadžementu RTB-a i nadzornom organu Građevinskom fakultetu iz Beograda. Uspeli smo da iznad Bora više ne bude sumpor-dioksida. Današnja koncentracija u Boru je znatno ispod one koja je u Beogradu, Kostolcu i drugim gradovima, o čemu svedoče podaci sa web sajta Agencije za zaštitu životne sredine Srbije“, rekao je Spaskovski.

Nova fleš peć potpaljena je krajem decembra prošle godine, ali je zbog stvaranja veće količine hladnog materijala, bogatog bakrom, menadžement RTB-a je odlučio da paralelno radi i stara peć u kojoj on može da se pretopi.

„Nova topionica je mehanički završena 23. decembra prošle godine, nakon čega su usledila tri meseca hladnog uhodavanja, a u martu i početak njenog rada. Bilo je planirano da se proces uhoda za godinu dana, a mi smo to uspeli za sedam meseci. Uporedo je radila i stara da bismo pretapali hladni materijal koji se stvara kao normalna tehnološka pojava. U svetu gde nema starih topionica prodaju ga. Međutim, njegova cena je, nažalost, pala i previše bismo izgubili da smo ga prodavali. Primera radi, nemačka kompanija Aurubis u Pirdopu (Bugarska) „drži“ topionicu u kojoj ima 30.000 tona hladnog materijala, dok mi posedujemo 3.000 tona koje smo prerađivali u staroj topionici. Petnaestog novembra počinje dokazni period u kome treba da dokažemo projektovane parametre nove topionice. Ubeđen sam da ćemo to uspeti i pre isteka tri meseca, koliko je ugovorom predviđeno“, naglasio je Spaskovski.

Projekat rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne trajao je tri i po godine i uloženo je 250 miliona evra što je najveća pojedinačna investicija od kako postoji RTB.