Borsko jezero

Borsko jezero se nalazi na samo dvadesetak minuta vožnje autobusom od Bora, odnosno od grada je udaljeno 17 kilometara. Smešteno je u podnožju planine Crni vrh i predstavlja pravi biser borskog turizma.

jezero, borsko jezero, prirodaJezero je nastalo 1959. godine pregrađivanjem Brestovačke reke, podizanjem brane i akumulacijom vode rečica Valja, Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina vode dostiže i do 48 metara.

Voda je prvenstveno namenjena rudarsko-industrijskim pogonima u Boru, ali isto tako omogućava i razvoj turizma.

plaža, kupanje, jezeroU letnjim mesecima temperatura vode dostiže 25 stepeni, što je idealno za razvoj kupališnog turizma. Na obalama jezera se nalazi nekoliko uređenih betonskih, šljunkovitih, travnatih i jedna peščana plaža.

plaža, kupanje, sport, odbojka na pesku, jezero, borsko jezeroBorsko jezero okruženo je listopadnim i četinarskim šumama, zelenim proplancima i livadama.

jezero, borsko jezero, prirodaU jezero se redovno pušta po nekoliko tonа riblje mlаđi sа ciljem dа se obogаti i povećа riblji fond. Upravo zato, Borsko jezero sa svojom čistom i prozirno bistrom plаninskom vodom omiljeno je mesto sportskih ribolovaca istočne Srbije i šireg regionа.

fontana, jezero, plivanje, borsko jezero, tilva njagra

Uz nadmorsku visinu od 438 metara, dominantnu paleovulkansku kupu Tilva Njagra (Crno brdo na vlaškom jeziku) i umereno-kontinentalnu klimu jezero predstavlja glavni turistički adut grada Bor.

jezero, panorama, borsko jezero, priroda

Na samoj obali jezera izgrađeni su hoteli “Jezero”, “Metalurg” (u restauraciji), konačište “Vertigo”, kao i vile i vikend kućice.

Hotel „Jezero“ (****)

hotel jezeroNakon restauracije avgusta 2012. godine velelepni hotel „Jezero“ na Borskom jezeru ponovo je otvorio vrata svojim posetiocima. Hotel se prostire na više od 14.000 m2 i ispunjava se domaće i evropske standarde za hotel sa četiri zvezdice. Sa jedinstvenom ponudom i sadržajima koje hotel pruža, boravak turistima na jezeru je potpuniji i lepši.

hotel jezeroHotel raspolaže sa oko 300 ležajeva, zatvorenim bazenom, saunom, slanom sobom, modernom kuglanom, disko klubom, soboma za karaoke, salama za stoni tenis, snuker, bilijar i šah, kao i dobro opremljenim trim kabinetom.

hotel, spa, slana sobaOko hotela se nalaze: dečji parkić i igrališta za fudbal, odbojku, rukomet i košarku. Tu su i uređene trim staze za šetnju, kao i rekviziti za sportove na vodi.

U hotelu se mogu iznajmiti bicikli za vožnju po brdskim zemljanim i asfaltiranim putevima oko jezera.

Hotel pruža odlične uslove za sportske pripreme, u šta su se do sada uverili mnogobrojni domaći i inostrani sportisti.

sportske pripreme, pripreme sportista, pripreme, fudbal, crvena zvezda

Auto kamp „Borsko jezero“

kamp, auto kamp, kampovanje

Motorizovanim turistima na raspolaganju je i auto-kamp koji se nalazi na samoj obali jezera. Kapacitet kampa je oko 300 prikolica, od kojih se 80% nalazi u hladu.

Kamp ima svoju uređenu plažu o kojoj se dugogodišnji kamperi s ljubavlju staraju.

Tradicionalne manifestacije

moto skup, motori

U letnjem periodu veliki broj Borana provodi dane na Borskom jezeru, a rado ga posećuju i bajkeri iz Srbije i zemalja regiona, pa i cele Evrope. Jedna od tradicionalnih manifestacija koja se godinama održava na Borskom jezeru je Moto skup u organizaciji borskog kluba „Ist bajkers“ (East bikers).

uranak, prvi maj, Svake godine 1. maja na Borskom jezeru se održava Prvomajski uranak kada se na obale jezera slije i po desetak hiljada ljudi.

plivanje, časni krst, bogojavljanjeOd 2019. godine, 19. januara se na veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje u ledenoj jezerskoj vodi održava plivanje za časni krst.

Ka jezeru iz Bora autobusi polaze na oko dva sata i vožnja traje dvadesetak minuta.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.