Konak kneza Miloša

Konak kneza Miloša u Brestovačkoj banji sagrađen je 1837. godine i predstavlja reprezentativnu građevinu srpske građanske arhitekture prve polovine 19. veka. Konak je prizemna zgrada pravougaonog oblika, zidana u bondruku sa profilisanim gredama od hrastovine na uglovima, koje imaju i konstruktivnu i dekorativnu funkciju.

Levo od ulaznih vrata smešten je doksat, a po dijagonali na suprotnoj strani objekta je skromna odžaklija-kuhinja. Unutrašnjost predstavlja skladnu celinu, koju čine ukupno pet prostorija: veliki hol i četiri sobe, tj. prostor u kome je smeštena izložba „Brestovačka banja u doba kneza Miloša“ Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

Pomenuta ekspozicija posetiocima pruža informacije o boravcima kneza Miloša u Brestovačkoj banji, zatim o značajnim ličnostima političkog, društvenog i kulturnog života Srbije Miloševog vremena, načinu odevanja kneza Miloša i građanske klase toga doba, kao i o uniformama Miloševe garde i bande.

Ekspozicijom je obuhvaćena i rekonstrukcija srpske građanske sobe iz prve polovine 19. veka i orijentalni elementi pokućstva.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.