Planina Crni vrh

Planina Crni vrh od Bora je udaljana 30 kilometara. Najviši vrh se nalazi  na 1043 metara nadmorske visine. Skijalište raspolaže uređenom ski-stazom dužine 920 metara, jednim od najbržih ski-liftova u Srbiji, koji može da preveze 1200 osoba na sat, planinskim domom i svim tehničkim sredstvima za uređenje i održavanje skijaške staze.

Planinski masiv Crni vrh veoma je bogat kvalitetnim šumama, posebno bukovom. Blizina asfaltnog puta Bor – Žagubica, prijatna planinska klima sa dubokim snežnim pokrivačem koji se zadržava gotovo do maja, bujno zelenilo i čist planinski vazduh učinili su da ova planina postane primamljiva za mnoge goste.

Značaj Crnog vrha za razvoj planinskog turizma, ne samo u borskoj opštini, nego i u čitavoj Srbiji, do punog izražaja će doći kada za par godina bude završen turisticki centar „Crni vrh“, koji će zahvatati površinu od oko 210 hektara.

Izgradnjom hotela „Jelen – Hyatt Regency“ visoke kategorije sa oko 850 postelja, apartmanskog naselja, klizališta, teniskih i terena za mini golf, sportske hale i heliodroma, prirodne lepote ove planine  postale bi dostupne i najprobirljivijim gostima iz sveta. Međutim, izgradnja je nakon 2000. godine potpuno stala. Za ponovno pokretanje gradilišta potrebna je velika investicija, a gotovo je sigurno da bi ovaj hotel mogao biti ponos čitave Srbije.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.