Gori gradska deponija u Boru

Gust dim i težak smrad plastike i otpada koji gori nadvio se nad Borom jer su noćas, sumnjaju nadležni, nepoznati izazvali požar na gradskoj deponiji.

Na gradskoj deponiji  površine od 11 hektara od noćas gori vatra. Kako je u pitanju požar koji se teško gasi vodom radnici Javnog komunalnog preduzeća „3. oktobar“  od ranih jutarnjih sati mesto koje gori saniraju zasipajući ga zemljom.

„Trenutno je obuhvaćeno aktivno telo deponije gde se ovih dana vrši odlaganje komunalnog otpada. Mehanizacija JKP od ranih jutarnjih časova radi na prepokrivanju požara i zgarišta radi ugušivanja dima i plamena i nadamo se da će u toku dana da se dim smanji do te mere da više neće izazati nikakvo zagađenje niti opasnost po ljude i okolinu“, kaže  Igor Mitrović, vršilac dužnosti direktora JKP “ 3. oktobar”.

Radnici ovog preduzeća nastaviće sa sanacijom zgarišta i narednih dana. U ovom  preduzeću kažu da su na osnovu dosadašnjeg iskustva videli da se ovakvi požari teško gase vodom, zbog pa je zasipanje materijalom uz pomoć velikog broja kamiona i utovarivača najefikasnije rešenje.

„U toku noći je došlo do požara na gradskoj deponiji. Mi smo požar primetili u ranim jutarnjim časovima. Postoji osnovana sumnja da su požar izazvala nepoznata lica i Policijskoj upravi u Boru je protiv njih podneta krivična prijava“, kaže Danijel Aleksić, član Gradskog veća zadužen za vanredne situacije.

Požar ovakvih razmera zabeležen je i prošle godine. U komunalnom preduzeću ističu da deponiju i inače svakodnevno prepokrivaju i razastiraju zemljom pa na tim delovima deponije do požara teško i može da dođe.

“Do požara je došlo na aktivnom delu deponije gde je bio deo otpada otkriven i zato i sumnjamo, s obzirom da se radi dnevno na održavanju deponije, da ovo nije moglo slučajno da se zapali. Danas tokom dana očekujemo smanjenje dima a narednih par dana da ćemo u potpunosti sanirati gazište. Konfiguracija deponije je takva da predstavlja jednu prirodnu barijeru za dim tako da on i kad stigne do grada ne može u velikoj meri da utiče na ljude, a sreća da je vetar i vazdušni pritisak takav da trenutno ne ugrožava okolna sela”, kaže Igor Mitrović.