Gori gradska deponija u Boru

2
2992

Gust dim i težak smrad plastike i otpada koji gori nadvio se nad Borom jer su noćas, sumnjaju nadležni, nepoznati izazvali požar na gradskoj deponiji.

Na gradskoj deponiji  površine od 11 hektara od noćas gori vatra. Kako je u pitanju požar koji se teško gasi vodom radnici Javnog komunalnog preduzeća „3. oktobar“  od ranih jutarnjih sati mesto koje gori saniraju zasipajući ga zemljom.

„Trenutno je obuhvaćeno aktivno telo deponije gde se ovih dana vrši odlaganje komunalnog otpada. Mehanizacija JKP od ranih jutarnjih časova radi na prepokrivanju požara i zgarišta radi ugušivanja dima i plamena i nadamo se da će u toku dana da se dim smanji do te mere da više neće izazati nikakvo zagađenje niti opasnost po ljude i okolinu“, kaže  Igor Mitrović, vršilac dužnosti direktora JKP “ 3. oktobar”.

Radnici ovog preduzeća nastaviće sa sanacijom zgarišta i narednih dana. U ovom  preduzeću kažu da su na osnovu dosadašnjeg iskustva videli da se ovakvi požari teško gase vodom, zbog pa je zasipanje materijalom uz pomoć velikog broja kamiona i utovarivača najefikasnije rešenje.

„U toku noći je došlo do požara na gradskoj deponiji. Mi smo požar primetili u ranim jutarnjim časovima. Postoji osnovana sumnja da su požar izazvala nepoznata lica i Policijskoj upravi u Boru je protiv njih podneta krivična prijava“, kaže Danijel Aleksić, član Gradskog veća zadužen za vanredne situacije.

Požar ovakvih razmera zabeležen je i prošle godine. U komunalnom preduzeću ističu da deponiju i inače svakodnevno prepokrivaju i razastiraju zemljom pa na tim delovima deponije do požara teško i može da dođe.

“Do požara je došlo na aktivnom delu deponije gde je bio deo otpada otkriven i zato i sumnjamo, s obzirom da se radi dnevno na održavanju deponije, da ovo nije moglo slučajno da se zapali. Danas tokom dana očekujemo smanjenje dima a narednih par dana da ćemo u potpunosti sanirati gazište. Konfiguracija deponije je takva da predstavlja jednu prirodnu barijeru za dim tako da on i kad stigne do grada ne može u velikoj meri da utiče na ljude, a sreća da je vetar i vazdušni pritisak takav da trenutno ne ugrožava okolna sela”, kaže Igor Mitrović.2 KOMENTARA

  1. Nije specifika samo GRADA Bora…vec cele ove nase Srbije…Termin DEPONIJA moze se koristiti SAMO za ona odlagalista smeca koja ispunjavaju tacno i precizno odredjene
    higijensko-tehnicke staddarde i predusbove za taj termin….😀Sve ostalo su najobicnija i najprimitivnija SMETLISTA. Kojih je u Srbiji na hiljade i hiljade….I ni to naravno nio nije objasnio gradjanima Srbije. Tacka. Tako da je to sto ovaj termin DEPONIJA citamo neprestano i slusamo po celoj Srbiji, je samo novo i novo dezinformisanje i zatupljivanje svih nas. Koje vec traje decenijama,decenijama…. Uzgred …..setih se i, tu negde 2004. ili 2005 g…ne secam se bas najbolje..jednog sastanka o implementaciji najsavremenijih svetskih tehnologija u izradi dna regionalne deponije u Halovu kod Zajecara ..😂😂😂 . To je tada bilo u nekoj,mada ne znam zasto, nadleznosti RARISA ( Regionalne razvojne agencije u Zajecaru)….Bili su tu samnom i dva igraca zaista vrhunskog evropskog i svetskog nivoa u tim tehnologijama. I nasi sagovornici iz RARISA nemaju blagog pojma ni o deponijama ,ni o EU standardima, bukvalno ni o cemu…A kamo li o najsavremenijim svetskim tehnologijama za dna deponija,mineralnim zaptivkama itd…itd…Dva gotalno bezvezna lokalna politikanta ,poluobrazovana, utegnuta u neka skupa odela, ne znaju ni jedno strucno pitanje da postave…tu postavljeni da drze,,biznis,,pod kontrolom…kada dodje do ,,ugradjivanja,,….itd,itd…Sreca pa ovi stranci nisu znali srpski…😂😂😂😂 Kompletan jajarsko–klosarsko-acaroski-kokosarski cirkus…😂😂😂 Da ne bude prazna prica…u to vreme sam doveo te i neke druge svetske strucnjake da odrze prezentaciju nekih najnovinih svetskih tehnologija ,onako bez nekog razloga i kada su vec u Beogradu, gore na Borski faku ltet…Bilo je vise desetina strucnjaka i inzenjera sa Fakulteta, iz RTB,iz Borskig Instituta …Ljudi su bili fascinirani..a ima negde u arhivi RTV Bor i snimak te prezentacije. I posle nekoliko godina zvomi.mi mob…Pogledam, zove me tadasnji glavni celnik Borskog Instituta , bio je radni dan , negde uvece posle 22 h …i kaze mi ,,Dobro vece Nenade, upravo gledam da Discaveriju neke bukvalno najnovije svetske tehnologije. I odlucim da te odmah nazovem…Jer su to bukvalno one tehnologije sto smo ih u Boru gledali pre nekoliko godina…,, A sta je dalje ,u smislu lepih reci ,rekao …zna on. I to je to . Eto, tako je to bilo…i mozda ce iz ovog Borani nesto blize videti neke za njih zivotno bitne realnosti.
    Jedino sto mogu da pitam ako nekko zna …sta bi sa Halovom u tih poslednjih 15 godina……? Posto je sada tek 2020. g. A jos ne znamo cak razliku izmedju …deponije i smetlista. 😀😀😀 Alo bre…. I pozz.iz🚞

  2. P.S…a vidim na slici i g.Dalijela Aleksica…Fin momak ,bio je jednom lokalni organizator u Zlotu,kada smo moj kum Meci i ja ,onako sto bi se reklo cistolokalpatriotski ,organizovsli da u Zlot dodje pun autobus djaka iz vise elitnih BG gimnazija (Prva,Treca,Osma Trinaesta..plus Vojna gimnazija…)..da ta deca isplaninare i ispesace oko Lazarevog ksnjona ,Malinik,vide tamo pecine ..itd…Da najtalentovaniji i najbolji BG gimnazijalci vide sve te lepote i bogatstvo prirode tamo, i da deca saznaju i pricaju po BG o tome…I bilo je super ,prelepo uspesno.Vodili su ih(a i bucka Mecija i mene ) pravi lokalni momci iz Gorske sluzbe i momci iz Zlota…😀 A tada je i g.Danijel bio mlad momak i na nekom kursu Gorske sluzbe, mislim na Kopaoniku,ali je bas on savrseno oranizovao ove momke …😀A sada je vidim…funkcioner. 😀 A neki bi rekli da je avanzovao…ja licno bas ne.Jer meni je bas onda bio super.😀 A posto jos ima moj mob. ..pa moze da ga slobodno i opusteno iskoristi ,kad se vec sada bavi ovom problematikom oko smetlista/ deponija. Ko zna..mozda ce i nesto pametno saznati i cuti. A ako i ne cuje nista pametno…nema stete. I sve ostaje isto…😀 I pozz. i za g.Danijela i Zlocane iz 🚞

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime