Prvog septembra počeo prelazak na digitalni TV signal

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obaveštava građane koji TV signal primaju putem antene da je 1. septembra zvanično počeo tranzicioni period u digitalizaciji TV signala.

TV-remote-control

Digitalni signal trenutno pokriva preko 90% stanovništva Srbije i TV gledaoci treba da počnu da se orijentišu na digitalni prijem. Do kraja februara sledeće godine u zonama predajnika Avala, Čot, Subotica, Sombor, Kikinda, Vršac, Rudnik i Crni Vrh Jagodina, istovremeno će se emitovati analogni i digitalni TV signal. U ovim zonama analogni signal se gasi 1. marta 2015. godine, a do 1. maja 2015. godine to će biti učinjeno i u ostalim zonama.

U navedenom periodu svi građani koji primaju signal preko krovne ili sobne antene treba da pređu na prijem digitalnog signala. Za prijem digitalnog TV signala je potrebno da nabavite odgovarajući STB uređaj koji priključujete na postojeći televizor ili da imate noviji model televizora koji podržava standarde DVB-T2 i MPEG-4. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će materijalno najugroženijim kategorijama stanovništva obezbediti besplatne STB uređaje.

Republika Srbija je preuzela međunarodnu obavezu da proces prelaska na digitalno emitovanje zemaljskog TV signala okonča najkasnije do 17. juna 2015. godine. Pored kvalitetnijeg TV signala, digitalizacijom će se osloboditi frekvencije koje će se koristiti za bolje pokrivanje signalom mobilne telefonije i brži mobilni internet.

Matić: Digitalizacija, veliki iskorak za državu u tehnološkom smislu

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić rekla je da je proces digitalizacije veliki iskorak za državu u tehnološkom smislu, a za građane mogućnost za veći broj sadržaja koji će im biti dostupan.

IZVOR: www.sdpsrbije.rs
IZVOR: www.sdpsrbije.rs

 

Ona je, takođe istakla da je period digitalizacije počeo juče i da će trajati do kraja juna 2015. godine. U tom periodu Srbija će imati faze isključivanja analognog i uvođenja digitalnog signala. U svim regionima će šest meseci biti emitovan paralelno analogni i digitalni signal, a potom će polako digitalni biti sve pristuniji.

Tatjana Matić je naglasila i da sobne antene neće otići u zaborav, već da će građani koji ih koriste, u procesu digitalizacije, morati da nabave dodatnu vrstu aparata, takozvani set top boks adapter koji će im omogućiti da primaju digitalni signal.

„Najugroženiji stanovnici i korisnici socijalne pomoći moći će da dobiju besplatno set top boks uređaje za primanje digitalnog signala. Vlada će napraviti plan, odnosno kategorije ugroženog stanovništva, koji će uređaje dobiti do kraja perioda predviđenog za digitalizaciju.“, rekla je državna sekretarka.

Po rečima državne sekretarke, digitalizacija donosi najpre korist ljudima koji su signal primali preko sobne antene, jer će imati kvalitetniji zvuk i sliku, ali i veći izbor sadržaja.

Matićeva je podsetila da koristi od digitalizacije ima i država, jer samim prelaskom na digitalni signal, spektar frekvencija, koji će moći da se nađe na tržištu, postaće veći, a neke države su od takozvane digitalne dividende, prihodovale i do 100 miliona evra.