41. Međunarodni sajam turizma: Bor kao dobra destinacija za aktivan odmor

Na najvećoj sajamskoj manifestaciji u jugoistočnoj Evropi, 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, grad Bor i Turistička organizacija Bor predstavili su svoju sveukupnu turističku ponudu.

Uz izložbu fotografija sa najlepšim motivima Bora, ali i Borskog jezera, Lazareve pećine i Lazarevog kanjona, Brestovačke banje, Stola, Skijališta na Crnom vrhu i drugih atraktivnih destinacija u našem kraju, Turistička organizacija Bora pripremila je za Sajam turizma i novi katalog kojim predstavlja svoju ponudu turistima i putnicima namernicima, spremnih da u Boru i okolini aktivno provedu svoj odmor.

“Ove godine, na neki način, pokušavamo da našim ovde predstavljanjem konsolidujemo one turističke proizvode koji već lepo egzistiraju na turističkom tržištu, a naravno da promovišemo i neke nove sadržaje, koje, svakako, trebamo da još uobličimo i da ih, možda, kao konkretnije turističke proizvode prezentujemo na sledećoj manifestaciji”, kaže Bora Stanković iz Turističke organizacije Bor.

Da Bor nije samo grad bakra, već i sredina prelepih krajolika i atraktivnih kulturoloških i drugih sadržaja uverili su se i oni koji su prvi put pohodili grad, a takvih je iz godine u godinu sve više. Povećava se broj stacionarnih gostiju, pre svega, na Borskom jezeru.

Novi trend je, međutim, i želja turista da imaju više manjih odmora. Upravo u tim vikend odmorima Turistička organizacija vidi svoju šansu.

“Najveći trend se beleži u tim vikend turama i grupama kojima je cilj netaknuta priroda, kao što su planinari, određena udruženja. Interesovanje, svakako, procentualno postoji. Međutim, mislim da ne trebamo biti zadovoljni ovakvih procentom. Mi moramo da poradimo još više da tu brojku turista značajno povećamo”, ističe za Portal Bor 030 Bora Stanković.

Turistički poslenici Bora ponudili su turistima svoje uobičajene turističke sadržaje, kako u gradu, tako i u okolini. Izleti, vikend ture, obilazak prirodnih lepota Bora, poput Lazarevog kanjona, Lazareve pećine, Dubašnice, Stola, ali i druge atraktivne sadržaje.

I Hotel “Jezero”, koje je poslednjih godina ispunjeno gotovo do poslednjeg mesta, zahvaljujući ideji odmora uz vaučere nadležnog Ministastva, ponudilo je sve svoje sadržaje potencijalnim turistima i posetiocima 41. Međunarodnog sajma turizma.

“Sezona vaučera je već počela. Hotel “Jezero” je na 41. Međunarodnog sajmu turizma došlo da predstavi svoje prolećne i letnje akcije i da promoviše vaučere koje dodeljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Inače, zadovoljni smo kako funkcioniše ovo sa vaučerima, tako da očekuje istu, ako ne i bolju sezonu od prošle. U tu cenu koju plaćaju u hotelu, pored smeštaja i pansionske ishrane uključeni su i svi sadržaji hotela: zatvoreni bazen, sauna, slana soba, teretana, igraonica za decu i još mnogo dodatnih sadržaja”, kaže Miodrag Milovanović, šef recepcije i prodaje Hotela “Jezero”.

Ovogodišnju sajamsku manifestaciju otvorio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je istakao da je minula sezona bila uspešna za turističke poslenike, te da je taj “rezultat postignut zahvaljujući velikom radu i trudu ogromnog broja ljudi, a ostvaren je dve godine ranije nego što je planirano Strategijom razvoja turizma”.

“Svesni smo da nismo destinacija za prvi odmor, ali smo odlična destinacija za drugi i treći odmor”, rekao je Rasim Ljajić i dodao da se 53 odsto turista na globalnom nivou odlučuju na takve vidove vikend odmora.

Inače, objedinjena  turistička ponuda Bora i okoline  predstavljena je na štandu Turističke organizacije u hali 4 Beogradskog sajma.

Posetioci se o turističkim potencijalima ovog kraja mogu upoznati do 24. februara, kada se završava ovogodišnja sajamska manifestacija.