42. Zaječarska Gitarijada: Povratak stare slave

Poštovaoci „tvrdog“ zvuka imaće priliku da 42. Gitarijadu od 29.jula do 03.avgusta, ponovo, prate na gradskom stadionu u Zaječaru. U dva dana centralne manifestacije 11 proslavljenih bendova će uz 12 takmičarskih „prašiti“ Kraljevicom. Kao glavne zvezde najavljeni su članovi slovenačke grupe „Lajbah“.

41. Zajecarska Gitarijada
41. Gitarijada u Zaječaru: Divlje Jagode

Na dvonedeljnom konkursu za učešće na najstarijem rock festivalu neafirmisanih bendova u regionu prijavljeno je 70 sastava. Žiri je odabrao najboljih 12 koji će bi biti podeljeni u dve takmičarske grupe – „Aeternia“ (Beograd), „Valhala“ (Pančevo), „Hirurgija“ (Novi Sad), „Magma“ (Beograd), „New Mithology“ (Novi Sad), „Replika 42“ (Subotica), „Change“ (Apatin), „Hatred“ (Beograd), „Divert“ (Požarevac), „Noyz“ (Beograd), „Hate-Tech“ (Zaječar) i „Smiler“ (Užice).

Za prvi dan Gitarijade planirano je otvaranje rok kampa koji je ove godine besplatan, a u večernjim časovima na Trgu oslobođenja biće priređen četvrti Međunarodni salon rok fotografije, kao i javno snimanje emisija „Hit 202“ i „Linija za džez i bluz“.
Drugog dana će od 21h, pored 6 takmičarskih bendova, u revijalnom delu nastupati: „Mentalna higijena“, „Nightfall, „Block out“, „E-Play”, Aki Rahimovski (ex Parni valjak) i „Faust“.
Trećeg, ujedno i završnog dana, sviraće drugih 6 bendova koji se bore za titulu pobednika i nagradu od 100.000 dinara. Podršku će im pružiti i afirmisane grupe: „Santos brothers band“, „Vizantia“, „Bjesovi“, „Disciplin a kičme“, a kao specijalan gost nastupiće slovenački „Lajbah“. Proglašenje pobednika se očekuje oko sat ipo posle ponoći.

Raspored nastupa takmičarskih bendova biće određen žrebom.

Organizatori su se potrudili da ulaz na 42. Gitarijadu bude besplatan.