43. Zaječarska gitarijada

Ovogodišnja Zaječarska gitarijada biće održana od 23. jula do 25. jula. Zvezda 43. gitarijade biće legendarni Stiv Lukater, frontmen američke grupe „Toto“, koji će nastupiti treće večeri u revijalnom delu. Ulaz je slobodan za sve posetioce ovog najstarijeg rock muzičkog događaja kod nas.

Žiri je odabrao 12 grupa koji će se takmičiti za 100.000 dinara: pet bendova iz Beograda, i to „Alhemija“, „From sin“, „No regrets“, „Štraft“ i „Uneven“, dva iz Novog Sada „Fipa“ i „Voda nad vodama“, dva iz Zaječara „Brain damage“ i „P.L.O.D.“, iz Topole „Black George“, iz Sombora „Dark ocean“ i iz Bačke Palanke „Santos brothers bend“.

Program 43. Zaječarske gitarijade:

Četvrtak, 23. jul

Radul Begov konak

20 h – promocija knjige “Vrati unatrag“, razgovori sa Margitom Stefanović EKV, o knjizi govori autor: Aleksandar Ilić

21 h – Otvaranje 5. Međunarodnog salona rok fotografije

Trg oslobođenja

22 h – AL JAZEERA
IQV – Tribute to EKV

Petak, 24. jul

Pomoćni stadion FK Timok

21 h – DELIRIJUM
ČIČA GORIO

22 h – DARKWOOD DUB

23 h – I POLUFINALNO VEČE / nastup 6 takmičarskih bendova

01 h – SUNSHINE

03 h – ART DILER

Subota, 25. jul

Pomoćni stadion FK Timok

21 h – ZIP
MAGMA

22 h – METALSTEEL (SLO)

23 h – II POLUFINALNO VEČE / nastup 6 takmičarskih bendova

01 h – STEVE LUKATHER (TOTO)

03 h – HATE TECK

Pokrovitelj Gitarijade je grad Zaječar sa 2,5 miliona dinara, Ministarstvo kulture Srbije koje je za ovu manifestaciju izdvojilo 300.000 dinara i sponzori koji su dali 1,5 miliona dinara. Radio „Beograd 202“ će prenositi sve tri večeri, kao i zaječarska televizija RTZ.

Gitarijada je najveći međunarodni festival neafirmisanih rok bendova. Okupljajući desetine hiljada učesnika i posetilaca iz zemlje i inostranstva, ovaj festival spada u red najznačajnijih muzičkih događaja u regionu. Cilj manifestacije je podsticanje i afirmacija muzičkog stvaralaštva mladih opredeljenih za Rock’n’roll, koji još od svog nastanka, kao planetarni fenomen, postaje univerzalno sredstvo komunikacije mladih i integralni segment savremene urbane kulture.