Advokati počinju da rade

Posle više od četiri meseca protesta, advokati u Srbiji u ponedeljak počinju da rade, pošto su uglavnom ispunjeni njihovi zahtevi i usvojene izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Advokati su obustavili rad 17. septembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, smanjenje paušalnog poreza i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

Sve vreme obustave rada nisu se održavala sudjenja gde je obavezno prisustvo advokata, organizovani su skupovi u većim gradovima u zemlji, a sa prekidima su trajali pregovori sa predstavnicima nadležnih ministarstava.

Vlada Srbije u decembru je usvojila izmene uredbe o paušalnom oporezivanju samostalnih delatnosti, a krajem prošle godine stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije postigli su sporazum na osnovu kojeg je Skupština Srbije prošle sedmice po hitnom postupku izmenila odredbe Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasledjivanju.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Djordjević izjavio nedavno za agenciju Beta da ostaje zahtev za smenu ministra pravde Nikole Selakovića, ali da to nije obavezan uslov za početak rada advokata.

„Mi nismo Vlada Srbije i ne možemo smeniti ministra, ali taj zahtev ostaje“, naveo je predsednik Komore.

(Beta)