Aleksić: Građani Bora su posle Srba na KiM najugroženiji

Miroslav Aleksić

Šef poslaničke grupe i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da su posle Srba na Kosovu i Metohiji, građani Bora i okoline danas najugroženiji, jer je vlast predala istočnu Srbiju kineskim kompanijama koje se bave eksploatacijom zlata i bakra.

Na skupu u Slatini kod Bora, on je rekao da te kompanije zarad širenja rudnika „otimaju zemlju“, teraju seljake sa njihovih imanja i nekažnjeno truju životnu sredinu, pošto za njih ne važe zakoni Srbije, navodi se u saopštenju NS.

Aleksić je najavio da će poslanici Narodne stranke pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti spornih zakona koji pogoduju stranim kompanijama i „omogućavaju lakše iseljavanje građana sa imanja na kojima njihove porodice žive vekovima“, i dodao da će pravni tim stranke pružiti pomoć ugroženim građanima.

„Broj mrtvih u Boru se povećava svake godine a Borska reka je i zvanično najzagađenija u Evropi. Ne zanima nas profit Kineza nego životi i zdravlje naših građana. Građani Srbije koji žive u Boru su građani drugog reda u sopstvenoj državi“, rekao je Aleksić.

„Vlast kao veliki uspeh prikazuje to što od Kineza kupuje naše zlato, a istovremeno uvozimo krompir luk i mleko i ukinuta je carina na uvoz prasića, čime se svesno i namerno uništava srpska poljoprivreda“, rekao je Aleksić, koji se u Trsteniku bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Aleksić je istakao da „niko nema pravo da krčmi teritoriju Srbij zarad profita stranih kompanija“ i da ne može privatni interes biti iznad prava građana i njihovog života i zdravlja.

Meštani sela u okolini Bora su se požalili da su proterani sa svojih imanja kao i Srbi sa Kosova i Metohije, a da je razlika u tome što su Srbe proterali Albanci, dok je njih proterala država Srbija.

Miroslav Aleksić

Ljudi koji se bave poljoprivredom u okolni Bora naveli su da je „stočni fond uništen, voda zatrovana, a kada nešto posade ne znaju kakve otrove potom jedu“.

Stanovnici borskog naselja Kormaroš su naveli da prema nezvaničnim podacima u Boru živi oko 14.000 Kineza, dok je njih 5.400 prijavljeno, a da kineske kompanije u vlasništvu imaju najmanje 2.000 hektara zemlje.

Dragan Marković

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Bor Dragan Marković rekao je da ništa nije urađeno na lokacijama na koje bi trebalo da budu preseljeni meštani Slatine, Krivelja, Oštrelja.

Vladimir Gajić

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić rekao je da je nedopustivo da prilikom prodaje zemlje u Boru porez na prenos apsolutnih prava bude veći od vrednosti zemlje koja se prodaje.

„To znači da Poreska uprava direktno radi na uništavanju poljoprivrede u interesu stranih kompanija koje raspolažu ogromnim novcem. Istovremeno, država preuzima privatnu imovinu bez plaćanja naknade“, rekao je Gajić, i dodao da postoje privilegovani privatni investitori na koje se ne odnose zakoni Srbije.

Predstavnici Narodne stranke su obišli mesta najvećih zagađenja u Boru i u selima razgovarali sa meštanima o teškoj situaciji u kojoj se nalaze zbog zagađenja i planova da budu iseljeni.

(Bor030 / FoNet)

IzvorFoNet