Ambasador Finske započeo posetu RTB-a

Ambasador Finske u Srbiji, Njegova ekselencija Peka Orpan boravi u našem gradu nekoliko dana koje će iskoristiti u poseti Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i turističkih potencijala opštine Bor. Prilikom današnje posete Kombinata bakra izjavio je da Srbija ima velike potencijale u rudarstvu i da „Bor gleda unapred“.

Ambasador Finske, Peko Orpan u poseti RTB-u Bor
Ambasador Orpan je danas nakon razgovora sa poslovodstvom RTB-a posetio izgradnju nove topionice i kriveljske flotacije.

Bor neprestano radi, to je grad koji gleda unapred, a RTB je najbolji primer u Srbiji kako rudarski sektor treba da se razvija. Zato smo veoma zadovoljni što smo deo tog procesa„, rekao je ambasador.

Finske kompanije decenijama posluju u Boru. Projekte vredne 100 miliona evra u RTB-u realizuju upravo „Outotek“ i „Metso Minerals“, preduzeća ove Republike.

Izgradnjom nove topionice RTB će imati održive i ekološki prihvatljive tehnologije. Za par meseci Bor će posetiti i predstavnici finskog Geološkog instituta, a promocija investicija biće vezane za konkretne proizvode.

„Fleš-smelting tehnologija, najzastupljenija u svetu, osmišljena je u ovoj nordijskoj zemlji. Te činjenice bile su dobra polazna osnova za razgovore sa ambasadorom o tešnjoj saradnji u oblasti geologije i istraživanja, ali i u preradi bakra u našim postrojenjima za potrebe finske automobilske industrije. Njihove fabrike su, naime, poznate širom sveta po proizvodnji specijalnih mašina za preradu bakra, pa eto prostora da počnemo da prerađujemo bakar u Srbiji, a ne da ga izvozimo kao sirovinu“ – izjavio je generalni direktor RTB-a, Blagoje Spaskovski.

Ambasador Orpan će naredih dana posetiti „kafić“ u Jami, Borsko jezero, Crni vrh i Gamzigrad.