Ambasador Kine posetio RTB Bor

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i direktor Hestila Song Sih posetili su Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor gde su sa menadžmentom razgovarali o saradnji RTB i Hestila, koji je kupio Železaru Smederevo.

rtb-ambasador-kine-blagoje-sapsakovski

Ambasador je rekao da je predsednik Kine Si Đinping posle nedavne posete Srbiji, Ambasadi „postavio jasan zadatak“ da saradnja sa Srbijom u svim oblastima „mora da bude suštinska“.

„Predsednik Si Điping je, nakon nedavne posete Srbiji, ambasadi postavio jasan zadatak – saradnja sa Srbijom u svim oblastima mora da bude suštinska. Ovde sam da ispunim prvi zadatak, a to je razmatranje oblika saradnje „Hestila“ i RTB-a Bor i razgovori o zajedničkim poslovima u rudarstvu“, rekao je ambasador Mančang.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski složio se sa ambasadorom Mančangom da iz prijateljskih odnosa dveju država treba da proizađe privredna saradnja, biznis i profit interesantan za obe zemlje.

„Razgovarali smo o odnosu RTB-a Bor i „Železare“ Smederevo, tačnije šta „Železara“ može iskoristiti iz RTB-ove šljake i drugih nusproizvoda. Razgovori će se nastaviti i produbiti na stručnoj osnovi, uz podršku i jedne i druge vlade. Takođe, razgovarali smo o saradnji u oblasti rudarstva i povećanja proizvodnje u rudarstvu na način koji će doneti profit za obe zemlje“, kazao je Spaskovski.

Gosti najmnogoljudnije zemlje sveta su posle razgovora sa menadžmentom RTB-a Bor razgledali novu topionicu i fabriku sumporne kiseline. Njegova ekselencija Li Mančang je, obraćajući se javnosti na odličnom srpskom jeziku, istakao da mu je čast i zadovoljstvo što je sa privrednom delegacijom došao u, kako se izrazio, „naš dragi Bor i u RTB“.

„Cilj posete je da nađemo prostor za buduću saradnju i da se malo bolje upoznamo sa kompanijom koja već 113 godina radi na jednom od bogatijih nalazišta obojenih i plemenitih metala u Evropi i na čitavom svetu“, rekao je kineski ambasador.

(Kolektiv / Fonet)