Ambasador Republike Slovenije posetio grad Bor

Ambasador Republike Slovenije posetio je grad Bor, te je, tim povodom, za njega upriličen prijem u Kabinetu gradonačelnika u zgradi Gradske uprave grada Bora.

Slovenija je, kako kaže ambasador Republike Slovenije Damjan Bergant, zemlja koja mnogo investira u Srbiji, trenutno zapošljava 25 hiljada ljudi, a ima pretenzije da taj broj uveća, tako da, dodaje on, postoji mogućnost da neki od slovenačkih preduzetnika dođu kao investitori u Bor, pošto je sve vezano za industriju i rudnik.

„Moj zadatak nije samo da sedim u Beogradu, već i da posećujem gradove u Srbiji. Bor je vezan za Sloveniju, kako čujem, ovde je živeo Drago Čeh koji je bio direktor rudnika pre više decenija. On je ostavio neki pečat naše zemlje ovde. Takođe, interesantno mi je da se upoznam s time kako se razvijaju krajevi u Srbiji, a vidim da je grad Bor na veoma dobrom putu pošto ima razvijenu industriju. Gradonačelnik mi je rekao da bi voleo da pronađemo u Slovniji grad koji bi mogao da bude pobratimljen sa Borom i to ćemo i uraditi”, naglašava Bergant.

Grad Bor ima poseban odnos sa Republikom Slovenijom preko sugrađana koji su, prema rečima gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića, svojim životom, radom i energijom doprineli njegovom razvoju.

„Bivši direktor rudnika Drago Čeh, koji je tu funkciju obavljao od 1951. do 1961. godine, ostavio je neizbrisiv pečat u razvoju grada Bora. Sve što je tada bilo savremeno u vezi sa razvojem rudarenja i rudnika, on je uradio i na tim temeljima se i razvio grad Bor. Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo raditi na tome da grad Bor u narednom periodu razvije bolje odnose sa Republikom Slovenijom i što ćemo tražiti grad istih kapaciteta s kojim ćemo se pobratimiti i na taj način doprineti i produbljenju bilateralnih odnosa između naše dve zemlje. Sve dobre prakse lokalne samouprave koje smo tražili, tražili smo u našoj bratskoj, komšijskoj Sloveniji i moja želja i cilj je da naša sela za četiri godine izgledaju poput onih u Sloveniji”, ističe Milikić.