Ambasador Slovenije u poseti Boru

Njegova ekselencija ambasador Slovenije Franc But sa saradnicima posetio je danas opštinu Bor i Rudarsko topioničarski basen Bor, nakon čega je prisustvovao redovnoj skupštini društva Slovenaca u Boru „Drago Čeh“.


U razgovoru sa predsednikom opštine Nebojšom Videnović, predsednikom Skupštine Draganom Žikićem i načelnikom Borskog okruga Sinišom Puljecovićem, slovenački zvaničnici informisali su se o potencijalima Bora sa okolinom i nagovestili mogućnost saradnje.

Prema rečima ambasadora Buta, u Srbiji radi 1.300 preduzeća sa slovenačkim kapitalom i ona zapošljavaju 25.000 radnika. Ukupna vrednost investicija Slovenije u Srbiju iznosi 1,6 milijardi evra ali do sada nije bilo značajnih ulaganja u istočnu Srbiju.

Ambasador je naglasio spremnost da posreduje između opština iz Timočke krajine i slovenačkih privrednika kako bi se potencijalni investitori upoznali sa mogućnostima ovog dela Srbije.

Razgovora je bilo i o pobratimljenju gradova Maribora i Bora na čemu već rade u društvu Slovenaca „Drago Čeh“.

Nakon sastanka sa zvaničnicima Opštine Bor, usledila je poseta Rudarsko topioničarskom basenu gde je delegaciju primio generalni direktor Blagoje Spaskovski.

Spaskovski je ambasadora upoznao sa zasluslugama Slovenaca u radi i razvoju basena.

Na kraju radnog dela posete njegova ekselencija ambasador Slovenije Franc But prisustvovao je redovnoj godišnjoj skupštini udruženju Slovenaca „Drago Čeh“.