Avanturistički turizam u Lazarevom kanjonu, u planu mapiranje staza za brdski biciklizam

Lazarev kanjon, jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija u istočnoj Srbiji, mogao bi od ove sezone da bude bogatiji za još jedan zanimljiv program.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Avanturistički turizam sve je popularniji u Srbiji, a okolina Bora idealna je za razvijanje ove turističke grane.

Osnovni elementi avanturističkog turizma – fizička aktivnost, kulturna razmena i interakcija, kao i kontakt sa prirodom su upravo glavni aduti Bora kao destinacije.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Gradonačelnik Aleksandar Milikić i direktorka Turističke organizacije Bor Bobana Gramić sastali su se sa predstavnicima Zavoda za zaštitu prirode i preduzeća „Srbija šume“ o mogućnostima razvijanja turističke ponude Lazarevog kanjona. Ideja je da se mapiraju staze i nabave brdski bicikli koji bi turistima bili dostupni za iznajmljivanje.

Foto: Grad Bor

„Preduzimamo konkretne korake kako bi unapredili turizam Bora i okoline, naročito kada govorimo o Lazarevom kanjonu i onome što možemo ponuditi turistima. Nakon mapiranja staza čime će se potencijalnim gostima omogućiti da dobiju adekvatne informacije o rutama za planinarenje ili vožnju bicikla, na redu je nabavka bicikala za ljubitelje prirode, a sve to u svrhu razvoja avanturističkog turizma našeg kraja“, kazao je Milikić.

Foto: Grad Bor

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima otvaranja pećine Vernjikice čija lepota i raskoš nakita nadmašuje daleko poznatiju Lazarevu pećinu, a koja je godinama skrivena od očiju javnosti.

Foto: Igor Mitrović (www.bor030.net)

Kanjon Lazareve reke najduži je i najdublji kanjon istočne Srbije, poznat je po brojnim pećinama i speleološkim objektima. Bogat je florom i faunom, a dom je i velikom broju endemskih vrsta. Ima status Zaštićenog spomenika prirode.