Bakar iz stare topionice ponovo u decembru

Peć stare topionice bakra u Boru ponovo će biti aktivirana u drugoj polovini decembra zbog montiranja filtera na novoj fabrici sumporne kiseline (FSK). Prema rečima Bobana Todorovića, direktora Topionice i rafinacije staro postojenje će raditi kratko, odnosno dok se ne završe planirani radovi.

boban-todorovic
Boban Todorović, Foto: Bor030 arhiva

Na početku rada novog postrojenja (31. marta) dogodio se incident, kada je u požaru „nastradao“ jedan od filtera u novoj fabrici sumporne kiseline. Od osiguravajućeg zavoda naplatili smo štetu milion 659 hiljada evra, tako da čekamo delove koji stižu iz Nemačke. Planiramo da u drugoj polovini decembra, dok se bude obavljalo prevezivanje sa novim filterom u FSK-u, zaustavimo novo i ponovo pustimo u rad staro metalurško postrojenje. Međutim, to će biti na kraći vremenski period i o tome će javnost biti blagovremeno obaveštena, rekao je Todorović u izjavi za „Kolektiv„.

Rezultati rada nove topionice su zadovoljavaći, a aerozagađenje je smanjeno o čemu svedoče podaci sa mernih stanica instaliranih u Boru i okolini, piše „Kolektiv“.

Prema rečima Todorovića plan je da u narednim godinama proizvodnja katodnog bakra raste uz smanjenje proizvođačke cene.

„Naš cilj nije samo da se iduće godine približimo planiranoj proizvodnji 80.000 tona katodnog bakra, nego ćemo uložiti sve napore da je tokom narednih godina i povećamo. Takođe težimo da cena koštanja katodnog bakra bude što niža. Od ostalih trendova našeg preduzeća istakao bih još i nastojanje da budemo organizovani kao najmoćnije kompanije u Evropi i svetu, pa stoga radimo na svim propisima i procedurama (standardi o sistemu kvaliteta ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001), kako bismo bili prepoznatljivi i po njima. Tu su i moderni ugovori o radu, kolektivni ugovor, akt o proceni rizika“, zaključio je Todorović.

(Kolektiv /Bor030)