Bakar vredniji od života – kradja na 60.000 volti

Nepoznati lopovi preksinoć su pokušali da ukradu specijalni bakarni kabl, kroz koji, za potrebe Rudarsko-topioničarskog basena ”Bor” (RTB), protiče struja pod naponom od – 60.000 volti!

U nameri nisu uspeli, ali su zato ovom preduzeću naneli štetu veću od – šest miliona dinara!

Naše informacije kazuju da su na meti bezobzirnih pljačkaša bili kablovi koji povezuju pogone rudnika i pumpni sistem. Lopovi su, najpre, iskopali kanal i došli do ”plena”. Potom su, najverovatnije bonsekom, rizikujući živote, pokušali da preseku kablove i dođu do bakra, koji bi kasnije preprodali na crnom tržištu metala. Međutim, u svojoj nameri nisu uspeli, ali su zato izazvali dvočasovni zastoj u flotaciji ”Veliki Krivelj” – pogonu u kome se prerađuje ruda, pre nego što se prosledi u Topionicu.

Po dosadašnjim procenama, šteta izazvana prekidom snabdevanja električnom energijom, zbog čega nije mogla da se prerađuje ruda, veća je od 60.000 evra. Inače, prethodne godine, još uvek nepoznati lopovi ukrali su oko dva kilometra ovog specijalnog kabla, čiji metar košta oko 70 evra, čime je RTB oštećen za oko – 200.000 dolara!

A, koliko lopovi rizikuju svoje živote prilkom krađa najbolje, bez sumnje, govori slučaj Ivice Božića (50), iz Majdanpeka, koji je nastradao krajem prošle godine kada ga je prilikom pokušaja krađe bakra iz majdanpečkog rudnika, koji radi u sastavu RTB ”Bor”, spržila struja jačine 6.000 volti! Njegovo ugljenisano i potpuno neprepoznatljivo telo pronašli su radnici u trafo-stanici u krugu tog preduzeća.

Kako saznajemo, Božić je sekirom razvalio vrata trafo-stanice u krugu majdanpečkog rudnika, u koji se krišom ušunjao. Počeo je da seče bakarne šine, ali je, tom prilikom, zakačio strujni kabl i napravio Voltin luk, koji ga je, bukvalno – spržio! Kraj njegovog leša pronađena je sekira, a on je identifikovan tek nakon obavljene DNK analize.

(Lj. Trifunović)
Novosti