Bo: Zaštita životne sredine važan segment kineskih investicija u Srbiji

Železara Hbis u Smederevu i Ziđin u Boru od januara do novembra 2020, uprkos pandemiji, uspeli su da budu prvi i treći najveći izvoznici iz Srbije.

To je u intervjuu za Tanjug istakla ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

„Time su ove kompanije dale veliki doprinos razvoju kinesko-srpske saradnje, ali i razvoju srpske ekonomije“, naglašava Bo za Tanjug.

Na pitanje šta će Smederevu i Boru doneti značajne investicije koje su u toku, pre svega u zaštite životne sredine i zdravlja stanovnika, Bo kaže da od dolaska u Srbiju Hbis i Ziđin neprekidno povečavaju svoje investicije, a da je zaštita životne sredine u okviru tih investicija jedna vrlo važna oblast i podseća da se i kineska i srpska vlada zalažu za koncept zelenog razvoja.

Ističe da i Hbis i Ziđin imaju za cilj izgradnju zelene frabrike i zelenog rudnika, te da su obe kompanije posvećeni rešavanju višedecenijskih problema zagađenja.

„Hbis je za četiri godine uložila 140 miliona američkih dolara za smanjenje zagađenja vazduga i vode, dok se istovremeno ubrzavaju radovi na izgradnje postrojenja za sinterovanje u okviru železare koje će biti završeno i početi sa radom ove godine, a čija je tehnologija u sinterovanju u zaštiti životne sredine dostigla vodeći nivo u Evropi“, kaže Bo.

Kada je reč o fabrici Ziđin u Boru, Bo kaže da se i tamo ubrzava izgradnja sistema za prečiščavanje dimnih gasova topionice, te da je planirano da to bude završeno i pušteno u upotrebu u drugoj polovini ove godine.

Na pitanđe da li su i novoj godini planirane nove investicije u Srbiju, Bo kaže da je 2021. posebno važna za Kinu jer obeležavaju 100 godina od osnivanja Komunističke partije, a uspeli su da postignu cilj izgradnje imućnog duštva.

„Započećemo novu fazu razvoja i proširićemo dalja otvaranja. Sa takvom pozadinom naše dve strane sigurno će imate dobre perspektive“, tvrdi Bo.

Kaže da će fabrika guma Linglong, fabrika za delove automobila Mint, fabrika za automobilsku rasvetu Singju i drugi kineski investioni projekti u Srbiju ubrzati radove na izgradnju, a da će nova ulaganja sigurno ostvariti i Hbis i Ziđin.

Druga kineska preduzeća, zaključuje ona, takođe su zainteresovana za ulaganja u Srbiju u oblastima visokih tehnologija, komunikacija i poljoprivrede.

(Tanjug)