Bor dobija jedinstveni zdravstveni centar, spajaju se Opšta bolnica i Dom zdravlja

6
2933

Dom zdravlja i Opšta bolnica u Boru čini će ponovo jedinstveni zdravstveni centar.

Spajanje Doma zdravlja i opšte bolnice predviđeno je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz aprila prošle godine, a sada je omogućeno donošenjem nove uredbe o planu mreže zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, koja je u četvrtak objavljena u Službenom glasniku. Ova ustanova je kao jedinstvena funkcionisala do 2015. kada je razdvojena na dom zdravlja i bolnicu.

“Novom uredbom o planu mreže zdravstvenih ustanova u javnoj svojini, između ostalog je naglašeno da neće biti otpuštanja radnika u ovim ustanovama. Međutim, bar u našem slučaju biće u početku dupliranja pojednih službi, ali to će se rešavati bez nepopularnih mera otpuštanja radnika, tehnoloških viškova i tako dalje”, kazao je dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice Bor.

Formiranje Zdravstvenog centra bilo je neminovno, istakao je i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, jer će “omogućiti bolji rad hitnih službi, osoblja i samih zdravstvenih ustanova u Boru”.

“Ono što je zadatak budućeg menadžmenta ove ustanove jeste da podigne kvalitet usluga na viši nivo, jer smatram da moraju mnogo više raditi na unapređenju određenih stvari i da budući zdravstveni centar mora naći načina da, zajedno sa lokalnom samoupravom i nadležnim ministarstvom, ubrza rad svojih službi. Pacijent je na prvom mestu i mora biti ispoštovan u svakom trenutku”, istakao je Milikić.

Kako je navela dr Vesna Radosavljević, direktorka Doma zdravlja Bor bolnica ima problema sa organizovanjem dvadesetčetvoročasnog dežurstva, ali će dobrom organizacijom i ovaj problem biti rešen.

„Služba pedijatrije u Bolnici biće pojačana sa jednim lekarom koji će preći iz Doma zdravlja, gde je trenutno pet dečijih lekara. Do kraja godine doći će još dva lekara sa specijalizacije što će umnogome poboljšati rad ove službe. Takođe će biti i više ginekologa dolaskom još jednog lekara sa specijalizacije“ dodala je dr Radosavljević.

Grad Bor će, potvrdio je gradonačelnik nastaviti da finansira medicinsko osoblje u seoskim ambulantama. U planu je i njihovo dodatno opremanje i rekonstrukcija.

“U saradnji sa rukovodstvom novog Zdravstvenog centra videćemo koje su potrebe za finansiranjem zdravstvenog osoblja po seoskim sredinama na području Bora”, kaže Aleksandar Milikić.

6 KOMENTARA

 1. Dobro je to sto je to pitanje definitivno doslo na red treba razmisljati o novoj bolnici i preseljenje na boljoj lokaciji u cistijem delu grada

 2. Najzad se u Srbiji setio neko da lokalno zdravstvo opet objedini, kao što je funkcionisalo do 2015. godine. Nerazumna odluka o razdvajanju zdravstvene službe na zdravstveni centar i bolnicu kao posebne organizacije. Na taj način su duplirane predhodne službe, dva direktora, dve administracije, racionalizacija nema šta. Ovo ujedinjenje treba pod hitnim sprovesti. Takođe, treba zakon o zapošljavanju nove radne snage ukinuti na nivou države, a ne mešetari ko kako hoće i može. Na desetine hiljade partijski drugova i lica bliža vlastima su nelegalno zapošljeni kršeći zakona sa najvišeg nivoa vlasti.

 3. Zdravstvo nam je ogledalo drustva .
  Preventiva nula.Da se ne ugase radna mesta.
  Sto bolesnija nacija to bolja ekonomija.
  Farmakomafija prodaje djubre koje ublazava tegobe , lece vas tek nekih sto do stopedeset lekova.
  Od cele medicine priznanje jedino za hirurgiju , sve ostalo je da neko primi platu.
  Dobar dan sta vam je ?Da znam sta mi je ne bih dolazio kod vas doktorka!
  A onda nabiju glavu u karton jer je to u sustini bir okratski posao.
  Strasno nasledje.Ordinacicija…tako je i zamisljeno nacija u redu za sta ..?
  Oces da zivis sto godina a zderes loces bacas djubre svuda mrzis iz dna duse???
  Sve ima svoj rok trajanja pa i to nase zdravstvo…i nece biti dovoljno samo da si lekar sa diplomom.Bice potrebno da zaista ulozis sebe u to sto radis.Opstace samo najbolji lekari i ne nafurani sa skupim uslugama.Neki koji iskreno vole to sto rade nisu pogazili zakletvu i koji vole …ljude oko sebe

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime