Bor dobio crveno-bele pešačke prelaze

Desetak pešačkih prelaza na najfrekventnijim lokacijama u Boru ovih dana se dodatno obeležavaju crvenom bojom, kako bi se, kažu nadležni, povećala njihova vidljivost, a samim tim i bezbednost saobraćaja.

Standardnu jednobrojnu „zebru“ ovih dana menja modernija crveno-bela, kakve mogu da se vide i u pojedinim evropskim gradovima.

Planirano je da na ovakav način budu označeni pešački prelazi u blizini škola, ali i na drugim mestima gde je frekvencija saobraćaja pojačana.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić ističe da je cilj povećanje bezbednosti saobraćaja i da sve radi u skladu sa zakonom.

„U sklopu obeležavanja horizontalne signalizacije, u gradu je u toku obeležavanje pojedinih pešačkih prelaza crvenom bojom sa belim prugama. Na ovaj način povećava se vidljivost pešačkih prelaza kako za vozače, tako i za pešake, a biće označeni prvenstveno pešački prelazi u blizini škola, kao i najfrekventniji pešački prelazi. Ovaj način obeležavanja pešačkih prelaza je u skladu sa zakonom, rekao je Milikić.

Reakcije Borana na dvobojne pešačke preleza su podeljene. Dok jedni putem društvenih mreža kritikuju ovakav potez, drugi ga svesrdno podržavaju. Ipak, najglasniji su simpatizeri Partizana i Crvene zvezde čije su navijačke strasti nove „zebre“ uzburkale. Već nedelju dana traje preganjanje da li je Bor postao i zvanično „zvezdaški“ grad, na šta „Grobari“ odgovaraju da će sa zadovoljstvom gaziti po crveno-beloj boji.