Bor i zvanično postao grad sa Skupštinom grada, Gradskim većem i gradonačelnikom na čelu

Odbornici, sada već, Skupštine grada Bora jednoglasno su usvojili izmene Statuta grada i utvrdili organe grada na današnjoj, četvtoj po redu, radno-svečanoj sednici.

Usvajanjem izmena Statuta u kome je reč opština zamenjena rečju grad i utvrđivanjem novih naziva organa Bor je formalno postao grad.

Skupština opštine postala je Skupština grada, Opštinsko veće prevedeno je u Gradsko veće, dok je predsednik opštine postao gradonačelnik.

Opštinska uprava je sada je Gradska uprava.

Govoreći o značaju dobijanja statusa grada, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istako je da će pozitivne efekte ove stausne promene osetiti svi Borani u gradu i na selima.

„Šta dobija Bor? Grad Bor dobija veće tranfere, dobija mogućnost drugačijeg uređenja, dobija ono što smo već krenuli da radimo, zaista ozbiljne, državne infrastrukturne projekte. Dobija sve ono što svi gradovi u Srbiji i imaju, dobija mogućnost da u narednom periodu učestvuje i u svim velikim državnim projektima, da naši građani imaju pravo na korišćenje i subvencija, državnih pomoći“, rekao je Milikić.

Iako se veći deo opozicije uzdržao od glasanja za današnje predloge, predstavnici opozicionih lista podržali su dobijanje statusa grada, ali i podsetili na probleme sa kojima se Borani susreću.

Prema rečima odbornika Dragana Markovića (Narodna stranka) status grada mora da donese i poboljšanje u funkcionisanju gradskih službi i javnih preduzeća, a pre svega toplane i vodovoda koja se suočavaju sa velikim finansijskim problemima.

Poslanici Narodne Skupštine Republike Srbije usvojili su 20. juna izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i Boru vratili status grada.

Bor je status grada prvi put dobio 6. maja 1947. godine odlukom tadašnje Vlade Narodne Republike Srbije.