Borani prošle godine udisali čistiji vazduh

2
2

Nivo sumpor-dioksida u vazduhu nad Borom sve je niži, navodi se u godišnjem izveštaju o kvalitetu vazduha u “gradu bakra” za 2017. godinu.

Podaci sa automatskih mernih stanica (AMSK) u gradskom parku, kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju, u Brezoniku i Slatini pokazuju da ni u jednom mesecu minule godine nije bilo prekoračenja godišnje granične vrednosti koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu iznad Bora.

Merna stanica Gradski park Bor

Na svim mernim stanicama, koje su uključene u državnu mrežu AMSKV Agencije za zaštitu životne sredine, prosečne mesečne koncentracije SO2 znatno su ispod godišnje granične vrednosti koja iznosi 50 mikrograma po kubnom metru vazduha.

“Iz prikazanih grafika i ustanovljenih merenja potpuno je jasno da je trend smanjenja prosečne koncentracije sumpor-dioksida na AMSKV Gradski park, kao najnepovoljnijeg slučaja sa aspekta ugroženosti emisijom gasova iz topioničkih agregata, očigledan i značajan. U 2017. godini iznosio je 33,63 mikrograma po normalnom metru kubnom, sa tendencijom daljeg opadanja”, naglasila je Dušanka Miljković, pomoćnik direktora Topionice i rafinacije za zaštitu životne sredine.

U izveštaju se, takođe, navodi da je Bor dugi niz godina imao status prekomerno zagađenog grada, da bi 2016. došlo do smanjenja pojave jako zagađenog vazduha. Te godine zabeležena je prosečna godišnja koncentracija SO2 u vazduhu od 43,6 mikrograma po kubnom metru, što je u tom trenutku predstavljalo istorijski minimum, a prvi put vazduh u gradu bakra svrstan je u prvu kategoriju.

(Bor030 / Kolektiv)

2 KOMENTARA

  1. Чист је наш Бор јер је наш град чистих и поштених људи, дима нема само када топионица не ради а када се ради куља на све стране. Проћи до радног места или пијаце може се само уз маску а када је то јако отровно онда се ради ноићу па дању нема дима. Мора бити злата на залихи за владу или лопове? Андреј сада долази аутомобилом обичних смртника сам и то врло често и односи благо Бора теско стеченог вероватно у супротном ме мисао води ка љубавном односу Благоја и Андреја.

  2. “LAŽU TE DRAGA, LAŽU!”

    U tekstu su izneseni rezultati merenja vazduha na određenom mernom mestu u Boru, na osnovu čega je donesen tendenciozni zaključak. Ljudi na pijaci i okolini, zatim radnici RTB Bor imaju doživljaje u nesnosnosti zagađenja tih prostora i njihov doživljaj se ne podudara sa nalazima izveštaja. Ovo navodi da li čelnik RTB Bor može iole u minijaturi da iznese istinu, ako ne on onda njegovi klimoglavci. On je boranima obećao čistiji vazduh nego 1903. godine, da će očistiti korito Borske reke do Timoka za četiri godine. To je izjavio na par mesta u Timočkoj krajini za vreme predizborne kampanje 2014. godine. Svakom normalnom i poštenom čoveku je da ne laže i ne krade. Čelnik RTB Bor ne bira hvalospeve i bajkolaži da se dodvori svome šefu, a borane zamajava sa rekordima proizvodnje, profitima kombinata veće no ikad i čistija životna sredina nego u prvobitnoj zajednici. O trajektorijama pokradenog zamuljanog zlata, zamena mutne vode sa bakrom i bezdeterdžentnog pranja para ništa ne kaže, a dokaze nadležni čuvaju na sigurna mesta-”fioke”. Otvoriće se i ta skrovišta i zaslužnima biće izrečena zaslužna kaznena nagrada.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here