Borani treći put ove godine protestvovali protiv aerozagađenja, blokirane kapije Ziđina

6
3816

Borani su danas, treći put ove godine, javnim protestom ukazali na prekomerno aerozagađenje intenzivirano dolaskom strateškog partnera, kompanije Ziđin u nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor.

Građani Bora zabrinuti za svoje i zdravlje svoje dece okupili su se najpre na platou Doma kulture gde im se obratila sugrađanka Katarina Vasković.

“Danas smo ovde da im pokažemo da nas ima i tražimo da Gradska uprava hitno donese kratkoročni plan jer bez njega resorno ministarstvo i republičke inspekcije ne mogu da reaguju na alarmantno zagađenje u Boru, da nadležni, koji su po zakonu bili dužni da ovaj plan donesu, preuzmu odgovornost”, istakla je Katarina Vasković podsetivši okupljene da je Bor suočen sa konstantnim prekomernim zagađenjem još od januara, koje zadnjih meseci beleži koncentracije sumpor dioksida više od 2.000 mikrograma umesto dozvoljenih 350.

Borani, rekla je ona, posebno najmlađi mesecima svakodnevno udišu sumpor, olovo, arsen, živu… Institucije, istakla je, ne reaguju, a odgovornost prebacuju jedna na drugu.

“Zahtevamo i da preko svih medija u Boru nadležni svakodnevno obaveštavaju građane o količini zagađenja, navodeći tačna imena štetnih materija i tačna merenja gradskih mernih stanica, da preko svih medija nadležni angažuju lekare koji će građanima objasniti trenutne i naredne posledice prekomernog zagađenja. Tražimo da sirena za vazdušnu opasnost svira po početku i završetku vazdušne opasnosti – prekomerne koncentracije štetnih materija, kao i da po donošenju Kratkoročnog akcionog plana Ministarstvo izda naloge republičkoj inspekciji da reaguje u skladu sa Zakonom Republike Srbije”, istakla je Katarina Vasković i dodala da ovim institucijama daju rok od 10 dana da ispune zahteve građana Bora.

Prisutni su, zatim pošli u protestnu šetnju do Topioničke kapije, podsetivši da je krajnje vreme da nadležni konačno reaguju, jer je zagađenje vazduha u Boru i više od alarmantnog.

Grupa okupljenih otišla je do generalne direkcije kompanije, a potom do “Fodove kapije” gde je napravljena blokada.

Protestu je prethodio, takozvani “Marš kroz institucije”. Kompaniji Ziđin, Gradskoj upravi, predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine i Borskom upravnom okrugu predati su zahtevi i dat im je rok od 10 dana da na njih odgovore.

“Ukoliko nadležne institucije ne odgovore na naše zahteve mogu očekivati nezadovoljne građane na svojim vratima”, kazao je Saša Stanković odbornik u Skupštini grada Bora.

Inicijatori protesta između ostalog zahteva hitno donošenja Lokalnog akcionog plana, bolju informisanost građana Bora o količini i posledicama zagađenja, a od Zijiđina se zahteva da aerozađenje svede u zakonske okvire.6 KOMENTARA

  1. Vodje protesta i ove zloupotrebljene u politicke svrhe decice su listom pushachi .Pushish cigarete a prichash o chistom vazduhu?

  2. BOR SE GUŠI GASOVIMA TOPIONICE BAKRA JAČE NEGO PRE!

    Danas, 3. oktobra, u Boru je održan protest građana zbog enormnog zagađenja vazduha. Protest najmanje je politički, kako su ga okarakterisali iz ministarstva i optine Bor. Prilikom osnivanja gradskog odbora stranke Sloboda i pravdem Džilas je pomenuo i zagađenost Bora i promašenih investicija. Bor mesecima se guši u gasovima sumpordioksida i opasnim supstancama: arsenom, olovom, kadmijumom, živom i kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. “Vlada Srbije i Grad Bor, u saradnji sa kompanijom Ziđin, preuzimaju najkonkretnije mere i vazduh je već danas čistiji. Do Nove godine doći će do novih tehnoloških inovacija, što će u mnogome rešiti problem aerozagađenja. U 2020. godini Ziđin nastavlja sa usavršavanjem tehnološkog procesa u topionici koja je od 2014. godine radila sa manjim kapacitetom. Kad se okonča ova investicija Borani će imati najčistiji vazduh. Zato nema potrebe za bilo kakvom politizacijom, jer se aerozagađenje u Boru rešava na najbolji način i sa punom odgovornošću” – rekao je Antić. Antić, pre ove optimističke, a ne ostvarljive informacije, trebao je da prozove Spaskovskog, grobara i graditelja nove tehnologije topljenja sa svim negativnostima, a najmanje Bor sa nebom iz 1903. godine. Za čisto nebo nad Borom potrebna je obimna rekonstrukcija, pare i vreme, a nikako do kraja 2019. Laž nije zabranjena, a štetna je, ministre.

  3. O ovim problemima sa trovanjem građana i građanki Bora treba da snosi konsekvence Spaskovski, jer je promašio tehnički-tehnološki, proces, izbor opreme, a radio je u svojoj režiji, izbacio je stručnjake iz ovog posla, a imao je mentorstvo u Vladi Srbije. Novac (оkо 500 miliona evra) je utrošen i “pametno upotrebljen” i za lične koristi, a promašaji ostaju, pa ostaju. Spaskovski se danas šepuri kao us*an golub I predstavlja se kao neki junak i heroj, umesto da odmori u nekoj ustanovi zatvorenog tipa. Biće kad tad, kada mentori dignu ruke od njega?

  4. @Džoker, protestvovalo se i dok je Sosa bio generalni direktor.

    Čiji si ti plaćenik, pa si “zaboravio” na proteste od pre pet godina?

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime