Boranin Luka Stančev prvak u medicinskoj fizici na međunarodnom takmičenju

Studenti Elektrotehničkog fakulteta Luka Stančev, Božidar Obradović i Ksenija Dizdar osvojili su glavnu nagradu na takmičenju u okviru ENEN+ Nuclear Summer School, koje je organizovano u okviru ENEN+ projekta finansiranog iz programa Evropske unije Horizon 2020.

Luka Stančev, Božidar Obradović i Ksenija Dizdar

Uz glavnu nagradu na ovom međunarodnom takmičenju koje je okupilo najbolje među najboljima iz čak 17 zemalja sveta, ovaj trio takmičio se i pojedinačno, zabeleživši značajne rezultate i osvojivši važna priznanja.

Božidar Obradović i Luka Stančev osvojili su prvo i drugo mesto u kategoriji medicinske fizike, dok je u kategoriji nuklearne energije Božidar osvojio treće, Ksenija Dizdar četvrto, a Luka peto mesto.

“Takmičenje je trebalo je da bude organizovano u Budimpešti međutim zbog epidemiološke situacije je prebačeno online. Program ove škole je bio podeljen u dve grupe, Medicinska fizika i zaštita od zračenja, dok je drugi program bio Nuklearna energija i upravljanje nuklearnim otpadom. Kolega Božidar i ja dolazimo sa smera za Biomedicinski i ekološki (nuklearni) inženjering i pratili smo oba programa, dok je koleginica Ksenija Dizdar sa smera za Energetiku, pratila program na temu nuklearne energije. Mi smo školu pohađali i na takmičenja se prijavili  na preporuku profesora”, kaže za Bor030 Luka.

Takmičenje je organizovana u ENEN+ Nuclear Summer School, a finansiran je iz programa Evropske unije “Horizon 2020”. Srpski tim se i ekipno i pojedinačno na ovom prestižnom takmičenju nadmetao u kategoriji izrade studijskog projekta na predložene teme u oba programa.

“Napisali smo radove na temu iz medicinske fizike pod imenom “Radioaktivni izvori za dijagnostičke i terapijske svrhe” i na temu iz nuklearne energije “Kako nuklearnu energiju učiniti atraktivnijom malim zemljama”, gde smo se mi fokusirali na balkanske države. Obzirom da po pravilima nismo mogli da pobedimo u obe kategorije osvojili smo glavnu nagradu za rad iz medicinske fizike. Pored ovoga takmičili smo se u individualnim takmičenjima na testovima znanja iz ovih kategorija gde smo takođe osvojili zapažene rezultate i za svako plasirno mesto dobili i novčane nagrade”, pojašnjava Luka.

Mladi Boranin, student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, na smeru za Biomedicinski i ekološki inženjering, nuklearni kako ga rado zovu studenti, sa ovom takmičenja nosi sjajne utiske. Ovim uspehom srpska studentska grupa pokazala je da na svom fakultetu  imaju i više nego solidnu osnovu da stanu na crtu kolegama iz drugih zemalja.

“Moram da priznam da sam ja mislio da mi nećemo mnogo znati kada budemo pratili ENEN letnju školu nuklearnih nauka. Međutim, mi smo kao studentska grupa bili zaista odlični. Mi nismo nuklearna zemlja, te sam plašio se da će student iz drugih zemalja imati bolja znanja, mada nije bilo tako. Mi imamo neverovatne profesore dr Miloša Vujisića i dr Koviljku Stanković koji su nam pružili izuzetno konkurentno znanje svetskih razmera. Tokom ovog poslednjeg semestra, skoro dva meseca smo proveli u Institutu za nuklearne nauke Vinča gde su nas naučili još dodano više od onoga što smo kroz kurseve na fakultetu radili. Za kraj bih želeo da istaknem da moja najveća motivacija u ovoj godini pandemije je bila moja naučna grupa sa fakulteta. U godini kada su svi držali distancu mi smo bili nikada bliži! Moje kolege, moji profesori i moj fakultet su bili jedno neverovatno okruženje za rad. Nas troje jeste osvojilo neke nagrade, ali da smo se svi prijavili, niko drugi ne bi ništa uzeo. Da, toliko smo dobri”, dodaje Luka.

Uz svoje ime Luka uvek vezuje i svoj grad, Bor, iz koga je poneo ljubav prema nauci i koji mu je obezbedio “konstruktivnu atmosferu” da razvije svoje znanje i svoje ambicije.

“Meni je Bor svaki moj uspeh! Ja sam u Boru završio OŠ „Dušan Radović“ u kojoj sam upoznao najvećeg krivca za postojanje mojih ambicija a to je moja profesorka biologije Nataša Ranđelović. Ona je prepoznala takmičarski duh i talenat u meni i počela je da me tretira kao talentovanog pojedinca i radi sa mnom (to je ono što se često zamera našem obrazovnom sistemu da se ne bavi talentovanom decom). Kao rezultat tog rada su moje diplome sa republičkih takmičenja, koje, nadam se, i dalje stoje preko puta direktorove kancelarije. U Boru sam sa istom tom profesorkom učestvovao u organizovanju prvog Festivala nauke TNT Naučni tornado, kao i mnogim drugim dešavanjima. Međutim srednju školu sam upisao u Beogradu, i to XII Beogradsku gimnaziju, iz razloga što je u tom momentu to bio jedini dostojan izazov za mene. Zaključno sa današnjim danom ja sam mom gradu posvetio kroz svoje školovanje sve svoje radove. U osnovnoj dva na teme „Deformiteti kičmenog stuba kod učenika osnovnih škola“ i „Poremećaji ishrane kod dece osnovnih škola“ iz biologije za takmičenje preko Centra za talente, čiji sam bio član. U četvrtoj godini srednje škole sam za takmičenje iz sociologije pisao rad na temu “Bor, predeo oslikan naličjem progresa” pod mentorstvom profesorke Anđelije Stevanović koja je gimnaziju završila u zgradi moje škole. Slučajnost? Ne bih rekao. Maturski rad napisao sam na temu “Uticaj Francuske na grad Bor”. Moja porodica, moj profesori i moj grad su meni obezbedili konstruktivnu admosferu u kojoj sam mogao da se razvijam i hvala im na tome”, ponosan je Luka Stančev.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Mladi o mladima”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.