Boranin Nemanja Aksić: Hemija i fizika kao način života

Nemanja Aksić, učenik iz Bora, danas studira dva fakulteta. Tokom školovanja je dobitnik mnogih priznanja a svoje znanje planira da usavrši na nekom svetskom naučnom Univerzitetu.

Prirodnjački muzej u Beču - hemija u srcu ili kako god
Prirodnjački muzej u Beču – hemija u srcu

Zanimanje za nauku, kako kaže, dobio je još u petom razredu kada se takmičio iz istorije OŠ “3 oktobar”. Već tada je jedva čekao više razrede kako bi upoznao nauku – fiziku i hemiju.

“Interesovanje za hemiju sam dobio gledavši svog starijeg brata kako uči hemiju, a kasnije sam dodatnu motivaciju dobio od mame koja je profesor hemije u Tehničkoj školi u Boru”, ističe Nemanja Aksić.

Naučnik od malena
Naučnik od malena

Iz fizike i hemije se takmičio sve do kraja srednje škole i time nastavlja da se bavi kroz visokoškolsko obrazovanje.

Nemanja studira dva fakulteta paralelno. Trenutno je na drugoj godini. Studira Elektrotehnički fakulteta, smer fizička elektronika, i Hemijski fakultet, smer hemičar.

Nemanja Aksić kao hemičar u mantilu
Nemanja Aksić kao hemičar u mantilu

“Planiram da ovo znanje proširim i kompletiram na nekom svetski poznatom Naučnom Univerzitetu”, napominje Nemanja.

Iz fizike u 8. razredu ostvaruje plasman na Srpskoj fizičkoj olimpijadi (SFO) osvojivši III mesto na republičkom takmičenju održanom u Brusu.

Nosilac je Vukove diplome i izabran je za učenika i sportistu generacije OŠ “3 oktobar” odlukom nastavničkog veća 2010 godine.

Nakon završetka osnovne škole Nemanja upisuje Gimnaziju u Boru prirodno-matematički smer. Tokom srednjoškolskog obrazovanja ostvaruje brojne rezultate.

 Dobitnik Dositejeve nagrade sa najboljim profesorom Gimnazije, Slobodanom Kneževićem
Dobitnik Dositejeve nagrade sa najboljim profesorom Gimnazije, Slobodanom Kneževićem

Iz fizike: 1. razred pohvala, 2. razred I mesto, 3. razred III mesto i 4. razred II mesto osvojeno na Republičkom takmičenju iz fizike i plasman na SFO.
Iz hemije: 1. razred III mesto na republičkom i do kraja je bio na republičkim takmičenjima u vrhu.
Pored nauke, Nemanja takođe voli i kulturu.

“Učestvovao sam i u kulturnim manifestacijama u školi, pevajući i svirajući gitaru”, dodaje Nemanja.

Vukovu diplomu dobio je i 2014. godine i postao je učenik Generacije Gimnazije “Bora Stanković” u Boru.

Učenik generacije gimnazije: prijem u kraljevsku kuću Karađorđevića
Učenik generacije Gimnazije: prijem u kraljevsku kuću Karađorđevića

Odlučio je da upise dva fakulteta iz prostog razloga što je bio oslobođen polaganja prijemnih ispita za ETF i HF zbog izuzetnih rezultata iz fizike i hemije na republičkim takmičenjima.

Naš Nemanja je takođe i saradnik u Istrazivačkoj stanici Petnica.

“Tokom srednjoškolskog obrazovanja polaznik sam u Istrazivačkoj stanici Petnica (ISP)-seminar hemija, od trećeg razreda. Nakon upisa na fakultet dobijam poziv da budem saradnik na hemiji u ISP. Par praksi pohađam u Vinči i CERN-u. Trostruki sam dobitnik Dositejeve nagrade“, ponosno naglašava Aksić.

Košarku trenira od svoje 7 godine i igrao je za KK “Bor RTB”. Kao pionir ušao je u 96 najboljih perspektivnih košarkaša Srbije. Kasnije u 2. razredu srednje škole postaje zvanično plejmejker KK Bora u Prvoj Srpskoj ligi.

Vranje: Republičko takmičenje u košarci. Vicesampioni Srbije u školskom sportu
Vranje: Republičko takmičenje u košarci. Vicesampioni Srbije u školskom sportu

“Što se tiče sportskog uspeha u školi, u 2 razredu osvajamo 5. mesto na Sportskoj olimpijadi održanoj u Sremskoj Mitrovici, a već u 4. razredu sa svojim gimnazijskim timom osvajamo titulu vicešampiona u Srbiji za srednje skole izgubivši u finalu od Sportske gimnazije – Beograd. Danas igram Studentsku ligu za ETF i paralelno igram utakmice u Boru za KK “Bor RTB””, napominje Nemanja.

Napisao je i dva naučna rada iz oblasti hemije i prezentovao na takmičenju Centra za talente.
Da se ne izdvaja mnogo od svojih vršnjaka, Nemanja takođe u slobodno vreme izlazi u noćne klubove, svira gitaru, čita knjige, ide na časove plesa i uči strane jezike.

Gitara ga opušta. Dan škole Gimnazija "Bora Stanković"
Gitara ga opušta. Dan škole Gimnazija “Bora Stanković”

“Mnogo mi znači podrška porodice. Pre svega brat i naravno mama i tata. Oni su uvek uz moje odluke i poduhvate”, ponosno izdvaja Nemanja Aksić.

Na pitanje da si smatra da je drugačiji od svojih vršnjaka Nemanja ističe da je “jednostavno svako stvoren da živi i radi za nešto u čemu je najbolji i u čemu može maksimalno da iskorisiti svoje mogućnosti, samo je fora da to prepozna u sebi”.

“Ključ uspeha vera u sebe, postavljanje ciljeva, rad i maksimalno iskorišćeno vreme sa što kraćim snom. Motiviše me raspoznavanje nauke i njena primena na opstanak ljudskog čovečanstva ili ti primena nauke na svet u kome živimo.”, kaže Aksić.

Osvajanje zlata, kategorija kadeti KK "RTB Bor", trener Toni Paunović
Osvajanje zlata, kategorija kadeti KK “Bor RTB”, trener Toni Paunović

Na svom dosadašnjem radu Aksić Nemanja se zahvaljuje Ljiljani Špehar, nastanvici fizike OŠ “3. oktobar” zbog koje je zavoleo fiziku i profesoru fizike Slobodanu Kneževiću u Gimnaziji koji mu je nesebično pružao veliko znanje iz oblasti fizike, kao i svom trenera Toniju Paunoviću KK “Bor RTB” koji ga je svojim iscrpljujućim treninzima naučio da bude uporan i izdržljiv u najtežim situacijama na košarkaškom terenu.
Takođe za praktične radove vrata Instituta za rudarstvo i metalurgiju su mu uvek bila otvorena sa vrhunskim stučnjacima.