Boravak dece u borskim vrtićima skuplji nego u Beogradu

0
153

Boravak dece u vrtićima Predškolske ustanove “Bambi” u Boru skuplji je za više od 1.000 dinara nego u Beogradu i iznosi 10.200 dinara, što je najviša cena u Srbiji prema istraživanju lista “Novosti”.

vrtic-bambi

Po istom istraživanju došlo se do podatka da lokalne samouprave u komšijskom Zaječaru i siromašnoj Crnoj Travi pokrivaju sve troškove boravka dece u predškolskim ustanovama.

Zakonska cena vrtića sme da bude veća najviše 20 odsto od  ekomske, ali u velikom broju mesta to nije tako.

Vrtić preplaćuju roditelji u Beogradu gde je cena 9.000 dinara, odnosno oko 1.600 dinara više nego u Subotici (7.420 dinara). Međutim, cena u Boru prevazilazi i beogradsku, te iznosi 10.100 dinara, čitavih 45 odsto od dozvoljene.

Predsednik Opštine Bor Živorad Petrović reagovao je na ovu činjenicu i naložio da se cena svede na prihvatljivu i zakonski dozvoljenu. Prema njegovim rečima, nemoguće je da su troškovi vrtića u Boru drastično veći nego u mestima slične veličine i ekonomske snage.

Bogoljub Lazarević iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekao je za “Novosti” da će se cene usaglasiti novim pravilnikom, koje će biti usvojen do kraja godine.

“U toku je izrada pravilnika koji će dati nove kriterijume za izračunavanje pune, ekonomske cene. Svaka lokalna samouprava morala bi da poštuje zakon koji kaže da roditelji mogu da plate najviše 20 odsto ekonomske cene. A zavisno od socijalne kategorije, mogu delom ili u potpunosti da budu oslobođeni plaćanja”, kazao je u izjavi za “Novosti” Lazarević.

Novinar “Novosti” zaključuje da sva deca jedu manje-više isto, vaspitači bi trebalo da primaju iste plate, jednak je utrošak struje, hrana isto košta, ali ipak cene vrtića variraju po nekoliko hiljada dinara. Mereći samo one koji naplaćuju zakonskih 20 odsto, najjeftinije je u Lebanu (2.950) i Rumi (3.000), a najskuplje u Odžacima (4.480 dinara). Najviše naplaćuju u Boru, 45 odsto ekonomske cene, što iznosi 10.100 dinara. Isti procenat plaćaju i roditelji u Subotici, što je 7.420 dinara. U Crnoj Travi i Zaječaru sve troškove snosi opština.

(Novosti / Bor030)POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime