Borska džamija biće mini islamski centar regiona

Borska džamija  koja je još uvek u procesu izgradnje polako dobija svoje konačne obrise. Finalizacijom radova i svečanim otvaranjem biće ovo prva islamska bogomolja u Timočkoj krajini.

dzamija-bor

Nakon što je 2007. godine kupljena stara kuća u blizini Muzičke škole za mesto okupljanja borskih muslimana, već 2010. i 2011. godine uz pomoć Islamske zajednice Srbije tražilo se idejno rešenje za projekat prve džamije na ovim prostorima.

Sama izgradnja otpočela je prošle godine, a radovi su još uvek u toku.

dzamija-projekat
Foto: Home Office Serbia

Bogomolja je podeljena na tri nivoa. U samom prizemlju nalazi se mulitfunkcionalna sala koja služi kao mekteb (škola) i kao klub za omladinu. Pored molitvenog prostora, džamija će imati i biblioteku, kancelariju odbora Medžlisa, imamski stan i još mnoge druge sadržaje.

Eldin Ašćerić
Eldin Ašćerić

„Bor je mali gradić u istočnoj Srbiji sa malim brojem muslimana, pa je i ovaj džemat mali. Zahvaljujući samom Alahu uspeli smo da izgradimo ovde džamiju“, istakao je Eldin Ašćerić, muftija Podunavskog i Baničevskog regiona u inetrvjuu za emisiju ‘Zijareti’.

Kako kaže Ašćerić borska džamija „Medina em Imam Sefkija“ biće mini islamski centar, s obzirom da na širem području nema nijednog sličnog verskog objekta.

On navodi da većinu muslimana na području opštine Bor, a prema poslednjem popisu ima ih između 2 i 3 hiljade, čine Romi, ali da ima i Aškalija i Bošnjaka.