Borske “Sigurne staze” na novosadskoj panel diskusiji o održivoj urbanoj mobilnosti

U Kulturnoj stanici Svilar u Novom Sadu u organizaciji Udruženja građana ”Srbija, moj dom” organizovana je panel diskusija pod nazivom ”Alternativna prevozna sredstva kao jedno od rešenja za klimatske promene” na kojoj je, između ostalih učestvovao i Igor Velić iz borskog Udruženja “Sigurne staze”.

Foto: Sigurne staze

U okviru projekta ”Pronađi alternativu putničkom automobilu”, koji sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine, a organizuje Udruženje građana ”Srbija, moj dom” u Novom Sadu su u Kulturnoj stanici Svilar održane dve panel diskusije.

Prva je bila posvećena električnim vozilima, a druga počecima planiranja održive urbane mobilnosti u Srbiji.

Upravo o aspektima električnih vozila, a posebno e-trotineta na ovom panelu u Novom Sadu govorio je i Igor Velić, master inženjer saobraćaja, osnivač i urednik portala posvećenog bezbednosti saobraćaja  “Sigurne staze” u Boru.

Velić je obrazložio koji je to zakonski i bezbednosni problem sa upotrebom e-trotineta u Srbiji, koje su to sve prednosti koje nam ovo prevozno sredstvo donosi.

On je naveo i primere kako je vožnja e-trotineta regulisana u drugim zemljama i rezultate istraživanja koja su sprovedena kod nas i u svetu i na kraju i predložio model koji bi Srbija trebala da sledi kako bi dobila idealno pravno i zakonske rešenje.

Takođe, ovaj Boranin je  istakao i značaj prvog projekta urbane mobilnosti koji je urađen u Timočkoj Krajini “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru”, koji još uvek čeka svoju primenu.

U radu ovih panel diskusija učestvovali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo, AMSS – Centar za motorna vozila, Gradske uprave Kruševac, Novosadske biciklističke inicijative, JP “Infrastruktura” Šabac i Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novi Sad.