Borske “Sigurne staze” na novosadskoj panel diskusiji o održivoj urbanoj mobilnosti

4
452

U Kulturnoj stanici Svilar u Novom Sadu u organizaciji Udruženja građana ”Srbija, moj dom” organizovana je panel diskusija pod nazivom ”Alternativna prevozna sredstva kao jedno od rešenja za klimatske promene” na kojoj je, između ostalih učestvovao i Igor Velić iz borskog Udruženja “Sigurne staze”.

Foto: Sigurne staze

U okviru projekta ”Pronađi alternativu putničkom automobilu”, koji sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine, a organizuje Udruženje građana ”Srbija, moj dom” u Novom Sadu su u Kulturnoj stanici Svilar održane dve panel diskusije.

Prva je bila posvećena električnim vozilima, a druga počecima planiranja održive urbane mobilnosti u Srbiji.

Upravo o aspektima električnih vozila, a posebno e-trotineta na ovom panelu u Novom Sadu govorio je i Igor Velić, master inženjer saobraćaja, osnivač i urednik portala posvećenog bezbednosti saobraćaja  “Sigurne staze” u Boru.

Velić je obrazložio koji je to zakonski i bezbednosni problem sa upotrebom e-trotineta u Srbiji, koje su to sve prednosti koje nam ovo prevozno sredstvo donosi.

On je naveo i primere kako je vožnja e-trotineta regulisana u drugim zemljama i rezultate istraživanja koja su sprovedena kod nas i u svetu i na kraju i predložio model koji bi Srbija trebala da sledi kako bi dobila idealno pravno i zakonske rešenje.

Takođe, ovaj Boranin je  istakao i značaj prvog projekta urbane mobilnosti koji je urađen u Timočkoj Krajini “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru”, koji još uvek čeka svoju primenu.

U radu ovih panel diskusija učestvovali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo, AMSS – Centar za motorna vozila, Gradske uprave Kruševac, Novosadske biciklističke inicijative, JP “Infrastruktura” Šabac i Gradske uprave za zaštitu životne sredine Novi Sad.4 KOMENTARA

  1. 😀 Prilicno veliki skup o ,,SIgurnim stazama,, i trotinetima….I to je naravno sasvim OK.. A kada je veliki skup o ,TRANSEVROPSKOM (Atlanski okean -Crno more ) ,,KORIDORU ZIVOTA,, celog ovog regiona Istocne Srbije…😀 Bez koga je CEO ovaj region Istocne Srbije jedino na ,,SiIGURNOJ STAZI,, DEMOGRAFSKOG NESTANKA😀 .Tacka. Pozdrav iz 🚞

  2. Ovu posast da svako ima automobil ( ne novi vec polovni , od cega trljaju ruke stranci i mafija koja je progurala kupovinu na ime kupca) treba obuzdati rigoroznim kontrolama ispravnosti automobila i iskljucivanjem iz saobracaja neispravnih i za najmanju sitnicu . Jer nesnosljivo je gledati divljanje i bahatost vozaca .Simbioza nekoliko desetina konja u masini sa malogradjanskim i kretenskim karakternim osobinama odnosi zivote.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime