Borski pogoni RTB-a spremno dočekali ledene dane

U Rudniku bakra Bor na vreme su preduzeli sve mere da ledena kiša, koja pada već nekoliko dana, i prvi sneg koji se jutros zabeleo, ne dovedu do zastoja u proizvodnji.

Foto: Kolektiv
Foto: Kolektiv

Najveći problem koji je mogao da ih zadesi – obustavljanje transporta na kopovima zbog leda ili snega – nije se dogodio jer su putevi dobri, a so obezbeđena na vreme.

Pogoni se uredno napajaju električnom energijom, jedino je pogon Jame juče ostao bez struje. Pod ledenim teretom pukla je žica na dalekovodu koji prolazi obodom starog borskog kopa, pa je odmah aktivirano rezervno napajanje.
Zbog velikog leda i niske temperature juče je, naime, oko 11 sati pao je deo dalekovoda kojim se strujom snabdeva servisno okno pogona Jama Rudnika bakra Bor. Zbog toga su borski rudari odmah prešli na rezervno napajanje električnom energijom, koje je ograničavajuće, pa ne mogu da rade svi kapaciteti. U toku je hitna sanacija oštećenog dalekovoda jer ako otkaže i rezervno napajanje, pogon Jama će ostati bez pumpi, ventilatora i kompresora, što će potpuno onemogućiti proizvodnju.

(Kolektiv)