Borski prosvetari razgovarali o uvođenju preventivnih mera radi sprečavanja nasilja u školama

Povodom sve češćih pojava slučajeva nasilja u školama u celoj Srbiji, u Gradskoj upravi grada Bora održan je sastanak prosvetnog inspektora sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Bora.

Na sastanku se otvoreno razgovaralo o nasilju i preventivnim merama kojima bi se ono moglo sprečiti.

Prosvetni radnici i stručni saradnici okupili su se, kaže član Gradskog veća grada Bora Milan Stojanović, sa jednim ciljem – da svako izloži svoju ideju kako može da se spreči nasilje i da u sve to budu uključeni učenici, roditelji i sami nastavnici.

„Kada dođe do nasilja reaguje se u skladu sa Zakonom i Protokolom o postupanju u ustanovi kao odgovor na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. Ali da ne bismo došli u situaciju da moramo da primenjujemo Zakon i Protokol, ideja sastanka je ta da se na različite načine kroz kreativni rad sa decom spreči da uopšte dođe do nasilja. Neke od kreativnih mera podrazumevaju organizovanje tribina u školama, da učenici sami urade prezentacije koje će biti prikazane ostalim đacima. Zatim, da se u sve to uključe učenici koji će sami predložiti ideje koje će biti koordinisane od strane učitelja i nastavnika. Cilj je da se o tome priča i da se nasilje spreči”, ističe Stojanović.

Kako je rečeno na sastanku, saradnja sa Policijskom upravom je dobra, a postoji ideja da se, radi sprečavanja bilo kakve vrste nasilja, broj školskih policajaca poveća.