Borski vatrogasci na platou Doma kulture obeležili Dan protivpožarne zaštite

Pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice (VSJ) u Boru obeležili su 7. novembar, Dan protivpožarne zaštite, pokaznom i edukativnom aktivnošću.

Na platou Doma kulture borski vatrogasci-spasioci pokazali su deo opreme i vozila kojim raspolažu.

Deci i odraslima su najzanimljivije bila simulacije spasavanja sa visina i spasavanja povređenih u saobraćajnim nezgodama koje su izveli specijalizovani spasilački timovi.

Prema rečima Ivana Janovića, komandira VSJ Bor jedinica je solidno tehnički opremljena, ali je najveći problem broj vatrogasaca koji je daleko manji od standarda – jedan vatrogasac na 1000 stanovnika.

“Vatrogasno spasilačka jedinica u Boru broji 27 vatrogasaca, imamo veliki broj sa popunjenošću jedinice i očekujem da se to popravi naredne godine prijemom pet novih vatrogasaca. Mogu da kažem da smo solidno opremljeni, s obzirom da smo proteklog meseca dobili jedno novo vatrogasno vozilo MAZ i da imamo novije vatrogasno vozilo koje smo pre par godina dobili od Rusko-srpskog humanitarnog centra. Jedinica u Boru trenutno ima pet vatrogasnih kamiona sa kojima može da raspolaže na intervencijama”, izjavio je Janković.

On je istakao da je su vatrogasci imali pune ruke posla i pored nešto kišovitijeg leta. Od početka 2018. godine, zaključno sa oktobrom, vatrogasci u Borskom okrugu su imali 631 intervenciju, od kojih je bilo 506 požara.

Vatrogasci su u Boru intervenisali 213 puta. Od tog broja čak 146 su bili požari.

Pored intervencija na kojima svakodnevno učestvuju, vatrogasci imaju i obrazovne aktivnosti i edukacije dece i odraslih, koje realizuju u borskim vrtićima, školama i firmama.

“Prošle godine su kroz programe ‘Osnovi bezbednosti dece’ i ‘Vatrogasac u školi’ obuhvaćene sve gradske i seoske škole u Boru. Od početka godine je održano ukupno 80 predavanja koja je odslušalo 2.045 đaka, kao i 165 nastavnika i zaposlenih u školama. Održano je i devet javno-pokaznih vežbi u Boru na javnim objektima, industrijskim postrojenjima, školama i predškolskim ustanovama”, rekao je Janković.

Vatrogasce je na njihov dan posetio i Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora koji se na licu mesta uverio da borski vatrogasci mogu uspešno da reaguju u raznim kriznim sutiacijama.

“Videli smo spremnost pripadnika jedinice u Boru da reaguju u svim vanrednim situacijama i okolnostima. Ovi hrabri ljudi svakog dana, 24 sata dnevno, brinu o nama i vode računa o našoj bezbednosti, ne samo u slučaju požara i poplava, već u svim vanrednim sutuacijama i ja sam i na tome zahvalan. Zahvalio bih se i Ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i zaposleninima u ministarstvu što su omogućili da Bor bude jedan od gradova koji je dobio novo vatrogasno vozilo marke “MAZ” i time još jednom dokazali da država Srbija vodi brigu o građanima Bora”, istakao je Milikić.