Intervju Boško Ničić: Očekujem sedam mandata u Boru

Posle formiranja Ujedinjenih regiona Srbije (URS), ta politička opcija postala je treća po snazi u Srbiji, odmah iza Demokratske stranke i Srpske napredne stranke. Zato očekujem i da ćemo na predstojećim lokalnim izborima u Boru, zakazanim za 20. jun, osvojiti najmanje sedam mandata u Skupštini opštine koja ima 35 predstavnika. Ovo, u razgovoru za „Novosti“, poručuje Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, i od nedelje član predsedništva URS.


Ima li vaš optimizam realnu potporu?
– Naravno. U Zaječaru je „Pokret živim za Krajinu“ (PŽK), čiji sam predsednik, osvojio 23 mandata od mogućih 50. U Knjaževcu smo, pojedinačno, sa 11 odbornika, najjača politička opcija. Dobar rezultat ostvarili smo i u Negotinu. Zašto bi u Boru bilo drugačije?

Pojedine stranke, od kojih neke čine i vladajuću većinu u Narodnoj skupštini Srbije, imaju negativan stav o koaliciji sa PŽK?
– Nisu u pitanju stranke, već pojedinci, članovi tih političkih opcija koji se kriju iza svojih partija. Mislim da je došlo vreme da se zaborave svađe iz prošlosti. Pružamo ruku pomirenja, jer je PŽK spreman za saradnju sa svim proevropski orijentisanim strankama.

Da li će Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB „Bor“, biti na izbornoj listi USR na predstojećim izborima u Boru?
– To, najpre, zavisi od njega samog. Očekujem da to bude uskoro poznato. Svakako da bi bilo dobro da se Spaskovski nađe na našoj izbornoj listi, jer je to u interesu građana Bora.

Ali, Skupština i UO RTB „Bor“ doneli su odluku da se generalnom direktoru Basena, zabrani bavljenje politikom?
– To je protivustavna odluka. Niko ne može nikome zabraniti Ustavom zagarantaovano pravo da bira i bude biran. Ukoliko bi bilo drugačije, to bi bio opasan presedan.

Opozicija vas optužuje da ništa niste uradili u Zaječaru?
– Počinje izgradnja autoputa Paraćin – Vrška čuka. Pojedine nacionalne institucije uskoro će biti preseljene u Zaječar. Država investitorima daje podsticaj od 10.000 evra po svakom novom radniku. Uz sve to, pri kraju su i pregovori o dve velike investicije u Zaječaru.

O kojim je investicijama reč?
– Kineska kompanija „Globus auto“, koja se bavi proizvodnjom električnih automobila, izgradiće pogon u Zaječaru, u kome će posao dobiti 300 radnika. Uz to, sa jednom velikom kompanijom u toku su završni pregovori, čije detalje još ne mogu da obelodanim, o otvaranju fabrike, vredne 17 miliona evra, u kojoj će posao dobiti najmanje 1.000 ljudi.

Vaši politički protivnici vas zovu „farmer“, zbog učešća u rijaliti šouu koji se emituje na TV Pink?
– Pa, oni koji me tako zovu bi, kada bi ih neko pozvao, goli otrčali na „Farmu“. Zahvaljujući učešću u tom rijalitiju ja sam postao poznat u svakom selu u Srbiji, a moja popularnost je veća nego ikada.

OPOZICIJA u Zaječaru, koju čine DS, LDP, DSS, SNS i NS, najavila je za 5. jun proteste protiv vas. Traže da podnesete ostavku zbog katastrofalnog stanja u kome se grad nalazi?
– Mogu, što se mene tiče, da protestuju koliko god hoće. Vlast se osvaja na izborima, a ne na ulici. Pored toga, njihovo prethodno okupljanje doživelo je pravi fijasko, jer je na poziv opozicije izašlo oko 200 građana Zaječara. Naravno da mi ne pada na pamet da podnesem ostavku. Jer, predstavnici DS, LDP, DSS, SNS i NS, pokušavaju lažima da umanje značaj svega što je PŽK učinio za Zaječar.

U javnosti se pronela vest da je estradni menadžer Saša Mirković, potpredsednik PŽK, podneo ostavku u stranci?
– To nije istina. Mirković je i dalje član PŽK i zadužen je za jačanje stranačke infrastrukture u Braničevskom okrugu, Homolju i Podunavlju. Stranka čiji sam predsednik, odavno je postala mala za Timočku Krajinu. Zbog toga ćemo uskoro održati kongres na kome ćemo promeniti naziv u pokret istočne Srbije.

Intervju objavljen u Večernjim novostima.